Mini rogaliki Rugelach są tradycyjnym przysmakiem Żydów aszkenazyjskich, prawdopodobnie wywodzą się z Polski. Są tak dobre, że jada się przez cały rok, jednak obowiązkowo podawane są na deser w czasie Chanuki, czyli Święto Świateł. W pierwotnej wersji ciasto bazowało na drożdżach, obecnie najczęściej wykonane jest z sera twarogowego. Malutkie rogaliki z orzechami i cynamonem są przepyszne, zarówno na ciepło jak i po ostudzeniu. Polecam!
Ciekawa jest w języku jidysz etymologia słowa Rugelach. Ciastka w kształcie rogalika wyglądają jak „rogi”. Od słowa „róg” oznaczającego rogi zwierzęcia lub instrument muzyczny wywodzi się polskie słowo „rogal”. W języku jidysz, na który znaczny wpływ miał również język polski, końcówki „-ach” wskazują na liczbę mnogą. Stąd polskie słowo rogale i w języku jidysz Rugelach mają niemal identyczną wymowę i znaczenie.
Kruche ciasto jest na bazie twarogu, który sprawia, że czasami może być lekko wyczuwalny kwaskowaty posmak. Najlepszy będzie twaróg śmietankowy. Nie ma konieczności mielenia, można dodać do ucierania ser w całości. Ciasto najlepiej zagnieść dzień wcześniej i włożyć do lodówki. Kolejnego dnia rozwałkować, posypać orzechami, cynamonem, rodzynkami i zwijać miniaturkowe rogaliczki wielkości 1-1,5 cm (!). Na wykonanie, w zależności od wprawy trzeba będzie poświecić ok. 3-4 godziny. Z poniższej porcji wychodzi ponad 0,5 kg mini rogalików, czyli przynajmniej z tysiąc sztuk! Ile dokładnie, nie wiem… nie liczyłam 😉
Jeśli ktoś nie ma cierpliwości… może zrobić duże rogale. W smaku również będą wyborne! 😉
Mini rogaliki Rugelach – składniki:
Kruche ciasto:
230 g twarogu śmietankowego
200 g miękkiego masła
350 g mąki
2 jajka
1 łyżka cukru
Szczypta soli
Dodatkowo:
50 g roztopionego masła
200 g mielonych orzechów włoskich
200 g rodzynek
150 g cukru pudru wymieszanego z 15 g cynamonem
Mini rogaliki Rugelach – wykonanie:
Twaróg zmiksować razem z masłem na gładką masę. Nie przerywając miksowania dodawać stopniowo jajka, a następnie cukier i szczyptę soli. Zmiksować ponownie do połączenia się składników.
Dodać 350 g mąki i zagnieść miękkie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i klei się do rąk, dosypywać po trochu mąki, tyle „ile się wgniecie”. Ciasto nie może być zbyt twarde. Owinąć w woreczek foliowy i wstawić do lodówki na całą noc.
Schłodzone ciasto podzielić na kilka części. Każdą z nich rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm. Wycinać koła naczyniem który ma średnicę przynajmniej 8-9 cm (np. kieliszek do drinku manhattan lub margarity). Każde wycięte koło posmarować roztopionym masłem, posypać zmielonymi orzechami i cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Nożem pokroić okrągłe placki jak tort, na 12 trójkątnych części. U podstawy każdego trójkącika układać po jednej rodzynce. Zwijać minirogaliki.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180°C do momentu, aż rogaliki ładnie się zrumienią. Zajmie to około 15-20 minut.
Posypać pozostałą mieszanką cukru pudru i cynamonu.
Smacznego!
Twaróg utrzeć z miękkim masłem. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Następnie wsypać cukier i szczyptę soli. Całość jeszcze raz zmiksować do połączenia się wszystkich składników.
Dodać mąkę i zagnieść niezbyt twarde ciasto.
Gotowe ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na parę godzin.
Cukier puder wymieszać z cynamonem. Orzechy włoskie podprażyć na patelni i zmielić. Masło rozpuścić.
Schłodzone ciasto podzielić na kilka mniejszych części. Rozwałkować na cienki placek o grubości około 3-4 mm.
Dowolnym naczyniem wykrawać krążki o średnicy co najmniej 8 cm.
Każdy krążek posmarować roztopionym masłem.
Posypać zmielonymi orzechami.
Następnie oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Krążki pokroić jak tort – na 12 trójkątnych części.
Poukładać rodzynki.
Zwijać mini Rugelach.
Gotowe rogaliki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180°C do momentu, aż rogaliki ładnie się zrumienią. Zajmie to około 15-20 minut.
Mini Rugelach świetnie pasują do kawy z kardamonem.
Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook