Mini rogaliki Rugelach

Mini rogaliki Rugelach są tradycyjnym przysmakiem Żydów aszkenazyjskich, prawdopodobnie wywodzą się z Polski. Są tak dobre, że jada się przez cały rok, jednak obowiązkowo podawane są na deser w czasie Chanuki, czyli Święto Świateł. W pierwotnej wersji ciasto bazowało na drożdżach, obecnie najczęściej wykonane jest z sera twarogowego. Malutkie rogaliki z orzechami i cynamonem są przepyszne, zarówno na ciepło jak i po ostudzeniu. Polecam!

Ciekawa jest w języku jidysz etymologia słowa Rugelach. Ciastka w kształcie rogalika wyglądają jak „rogi”. Od słowa „róg”  oznaczającego rogi zwierzęcia lub instrument muzyczny wywodzi się polskie słowo „rogal”. W języku jidysz, na który znaczny wpływ miał również język polski, końcówki „-ach” wskazują na liczbę mnogą. Stąd polskie słowo rogale i w języku jidysz Rugelach mają niemal identyczną wymowę i znaczenie.Mini rogaliki Rugelach

Kruche ciasto jest na bazie twarogu, który sprawia, że czasami może być lekko wyczuwalny kwaskowaty posmak. Najlepszy będzie twaróg śmietankowy. Nie ma konieczności mielenia, można dodać do ucierania ser w całości. Ciasto najlepiej zagnieść dzień wcześniej i włożyć do lodówki. Kolejnego dnia rozwałkować, posypać orzechami, cynamonem, rodzynkami i zwijać miniaturkowe rogaliczki wielkości 1-1,5 cm (!). Na wykonanie, w zależności od wprawy trzeba będzie poświecić ok. 3-4 godziny. Z poniższej porcji wychodzi ponad 0,5 kg mini rogalików, czyli przynajmniej z tysiąc sztuk! Ile dokładnie, nie wiem… nie liczyłam 😉

Jeśli ktoś nie ma cierpliwości… może zrobić duże rogale. W smaku również będą wyborne! 😉

Mini rogaliki Rugelach – składniki:

Kruche ciasto:
230 g twarogu śmietankowego
200 g miękkiego masła
350 g mąki
2 jajka
1 łyżka cukru
Szczypta soli

Dodatkowo:
50 g roztopionego masła
200 g mielonych orzechów włoskich
200 g rodzynek
150 g cukru pudru wymieszanego z 15 g cynamonem

Mini rogaliki Rugelach – wykonanie:

Twaróg zmiksować razem z masłem na gładką masę. Nie przerywając miksowania dodawać stopniowo jajka, a następnie cukier i szczyptę soli. Zmiksować ponownie do połączenia się składników.

Dodać 350 g mąki i zagnieść miękkie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i klei się do rąk, dosypywać po trochu mąki, tyle „ile się wgniecie”. Ciasto nie może być zbyt twarde. Owinąć w woreczek foliowy i wstawić do lodówki na całą noc.

Schłodzone ciasto podzielić na kilka części. Każdą z nich rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm. Wycinać koła naczyniem  który ma średnicę przynajmniej 8-9 cm (np. kieliszek do drinku manhattan lub margarity). Każde wycięte koło posmarować roztopionym masłem, posypać zmielonymi orzechami i cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Nożem pokroić okrągłe placki jak tort, na 12 trójkątnych części. U podstawy każdego trójkącika układać po jednej rodzynce. Zwijać minirogaliki.

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180°C do momentu, aż rogaliki ładnie się zrumienią. Zajmie to około 15-20 minut.

Posypać pozostałą mieszanką cukru pudru i cynamonu.

Smacznego!

Mini rogaliki RugelachTwaróg utrzeć z miękkim masłem. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Następnie wsypać cukier i szczyptę soli. Całość jeszcze raz zmiksować do połączenia się wszystkich składników.

Mini rogaliki RugelachDodać mąkę i zagnieść niezbyt twarde ciasto.

Mini rogaliki RugelachGotowe ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na parę godzin.

Mini rogaliki RugelachCukier puder wymieszać z cynamonem. Orzechy włoskie podprażyć na patelni i zmielić. Masło rozpuścić.

Mini rogaliki RugelachSchłodzone ciasto podzielić na kilka mniejszych części. Rozwałkować na cienki placek o grubości około 3-4 mm.

Mini rogaliki RugelachDowolnym naczyniem wykrawać krążki o średnicy co najmniej 8 cm.

Mini rogaliki RugelachKażdy krążek posmarować roztopionym masłem.

Mini rogaliki RugelachPosypać zmielonymi orzechami.

Mini rogaliki RugelachNastępnie oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Mini rogaliki RugelachKrążki pokroić jak tort – na 12 trójkątnych części.

Mini rogaliki RugelachPoukładać rodzynki.

Mini rogaliki RugelachZwijać mini Rugelach.

Mini rogaliki RugelachGotowe rogaliki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180°C do momentu, aż rogaliki ładnie się zrumienią. Zajmie to około 15-20 minut.

Mini rogaliki Rugelach

Mini rogaliki Rugelach

Mini Rugelach świetnie pasują do kawy z kardamonem.

Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *