Pasta jajeczna

Pasta jajeczna z karmelizowaną cebulą jest zdecydowanie najlepsza jaką kiedykolwiek jadłam. Jak wiele potraw kuchni żydowskiej, tak i tutaj możemy spotkać słodkie nuty smakowe i nietypowe, ale fajnie pasujące dodatki. Rodzynki i orzechy w paście jajecznej mogą wydawać się zaskakujące, ale zdecydowanie nadają charakteru tej przystawce. Można podawać ją oddzielnie w miseczce lub bezpośrednio na pieczywie. Świetnie sprawdzi się też jako nadzienie do faszerowania jajek.

Pasta jajeczna

To jedno z tych przystawek które najlepiej zrobić przed podaniem. Karmelizowaną cebulkę można przygotować wcześniej, natomiast jajka są najsmaczniejsze zaraz po ugotowaniu. Dlatego jeśli chcecie przygotować pastę za wczasu, należy ją przechowywać w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku (majonez nie obeschnie).

Pasta jajeczna

Pasta jajeczna – składniki:

6 jajek
4 duże cebule
2 czubate łyżki cukru
Garść rodzynek (ok. 50-60 g)
Garść orzechów włoskich (ok. 50-60 g)
1-2 łyżki majonezu
Sól i pieprz do smaku
Odrobina oleju roślinnego do karmelizowania cebuli

Pasta jajeczna – wykonanie:

Jajka ugotować na twardo (ok. 10 minut). Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Orzechy z grubsza posiekać i podprażyć na suchej patelni.

Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i dwie czubate łyżki cukru. Zmniejszyć ogień i powoli (zajmie to około 30 minut) karmelizować cebulę aż uzyska ładny bursztynowy kolor. Ostudzić.

Jajka pokroić w kostkę (lub drobno posiekać). Dodać skarmelizowaną cebulę, orzechy, rodzynki i majonez. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli pasta będzie zbyt sucha, dodać więcej majonezu.

Pastę można podawać schłodzoną w lodówce lub od razu po przygotowaniu – według mnie najlepiej smakuje świeżo po zrobieniu, póki jest jeszcze lekko ciepła.

Smacznego!

Pasta jajecznaCebulę obrać, pokroić w półplasterki i skarmelizować  na rozgrzanym tłuszczu razem z dwiema łyżkami cukru. Ugotowane na twardo jajka pokroić w kostkę lub drobniutko posiekać.

Pasta jajecznaDo rozdrobnionych jajek dodać ostudzoną karmelizowaną cebulę…

Pasta jajeczna…rodzynki…

Pasta jajeczna…posiekane i podprażone na suchej patelni orzechy włoskie…

Pasta jajeczna…sól…

Pasta jajeczna…świeżo mielony pieprz…

Pasta jajeczna…majonez.

Pasta jajecznaWszystko razem dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.

Pasta jajeczna

Pasta jajeczna

Pasta jajecznaPastę jajeczną podawać oddzielnie w miseczce lub bezpośrednio na pieczywie.

Pasta jajeczna

Pasta jajeczna Kuchnia żydowska

Pasta jajeczna Kuchnia żydowska Smak OdzyskanyPasta jajeczna świetnie sprawdzi się także jako nadzienie do faszerowania jajek.

Pasta jajeczna Kuchnia żydowska Smak Odzyskany

Pasta jajeczna Kuchnia żydowska Smak Odzyskany

Współpraca z OEM „Świętokrzyski Sztetl” w Chmielniku zaowocowała poszerzeniem wiedzy m.in. z zakresu kuchni żydowskiej. Dziękuję Pani Dyrektor za fantastyczne przepisy. Na pewno pojawią się na blogu!

Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *