Sernik Pascha

Mam dla Was przepis na idealne ciasto na Wielkanoc – kremowy i delikatny „Sernik Pascha” o smaku migdałowo-pomarańczowym. Przepis powstał przez przypadek. W poprzednim wpisie dokładnie podkreślałam aby do zrobienia paschy użyć świeży twaróg i samemu zmielić. Na własnej skórze przekonałam się, że kupienie z wygodnictwa mielonego twarogu nie sprawdza się w przypadku tradycyjnej paschy. Użycie wodnistego sera sprawiło, że pascha była zbyt płynna i konsystencją przypominała budyń.

Sernik pascha
Sernik pascha

W akcie desperacji użyłam dodatkowo dwie czubate łyżki mąki ziemniaczanej i następnie paschę… upiekłam! Szczerze mówiąc, kiedy wkładałam „breję” do piekarnika, byłam pewna że nic się nie uda. Tymczasem powstał kremowy i delikatny serniczek! Czasami bywa, że coś co nie jest po naszej myśli, okazuje się być strzałem w dziesiątkę! 

Sernik pascha wielkanocna

Sernik Pascha – składniki:

1 kg mielonego twarogu (z wiaderka)

200 g mielonych migdałów

4 żółtka

150 g miękkiego masła

100 ml śmietany 18%

30 ml likieru pomarańczowego

Skórka starta z jednej pomarańczy

Sok wyciśnięty z jednej pomarańczy

70 g rodzynek

180 g cukru pudru (lub więcej do smaku)

1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (20 g)

2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej

 

Polewa:

50 g czekolady mlecznej

50 g czekolady gorzkiej

70-80 ml kremówki

Sernik Pascha – wykonanie:

Rodzynki zalać likierem pomarańczowym i odstawić na około godzinę. Jeżeli nie używamy alkoholu, rodzynki zalać dodatkową ilością soku pomarańczowego.

Jajka dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Oddzielić białka od żółtek. Białka w tym przepisie nie będą nam potrzebne.

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. W drugim naczyniu utrzeć masło, dodać twaróg, śmietanę, migdały i dokładnie wszystko zmiksować. Następnie do masy serowej dodać utarte żółtka z cukrem i jeszcze raz zmiksować do połączenia się składników. Dodać skórkę startą z jednej pomarańczy, sok pomarańczowy oraz rodzynki z likierem pomarańczowym i wszystko razem połączyć. Na koniec dodać dwie czubate łyżki mąki ziemniaczanej i dokładnie zmiksować.

Masę serową wlać do małej tortownicy o średnicy około 20 cm. Piec w temperaturze 160°C przez około 70-80 minut. Po upieczeniu sernik wystudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Gdy całkowicie wystygnie, dopiero wtedy można wyjąć z formy.

Wierzch udekorować dowolnie, np. polewą czekoladową lub po prostu posypać tylko cukrem pudrem.

Polewa czekoladowa:

Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać taką ilość śmietanki kremówki, aby polewa miała odpowiednią konsystencję.

Sernik schłodzić dobrze w lodówce, co najmniej przez 6-7 godzin. Najlepiej smakuje na zimno.

Smacznego!

Pascha wielkanocna

Pascha pieczona

Sernik kremowy

Sernik Pascha pieczona
Sernik Pascha

Smak Odzyskany

Zapraszam również do obejrzenia innych moich zdjęć na konto Facebook, Instagram, oraz Twitter.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *