Puszysty biszkopt bananowy z orzechami, przekładany kawałkami bananów, masą kajmakową i bitą śmietaną. Jest słodki, ale tak w sam raz. Do upieczenia biszkoptu bananowego wykorzystuje się mąkę ziemniaczaną zamiast pszennej, a orzechy mogą być zarówno włoskie jak i laskowe. Tort bananowy nie zawiera dodatku alkoholu, więc nadaje się na wszelkie przyjęcia dziecięce. Przepis pochodzi z książki Katarzyny Pośpieszyńskiej „Cymes, czyli kuchnia żydowska”. Według autorki biszkopt należy przełożyć jedynie bitą śmietaną. Jednak moim zdaniem warto torcik dodatkowo urozmaicić świeżymi owocami i masą kajmakową z nutką czekolady. To da bardzo ciekawy efekt smakowy.
Biszkopt bananowo – orzechowy sam w sobie jest dobry i dużo lżejszy niż popularne chlebki bananowe. Fajnie się sprawdzi do popołudniowej herbatki jako zwyczajna słodka przekąska, a kawałek ciasta może być również posmarowany dżemem lub powszechnie znanym czekoladowym smarowidłem. Ciacho doskonałe na poprawę nastroju 😉
Tort bananowy – składniki:
7 żółtek
1 szklanka cukru
¼ łyżeczka soli
¾ szklanki mąki ziemniaczanej
2-3 rozgniecione dojrzałe banany (ok. 1-1,5 szklanki)
1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich
7 białek ubitych na sztywną pianę
Dodatkowo:
2-3 banany
Sok z cytryny do skropienia bananów
250 ml śmietanki 36%
3-4 łyżki cukru pudru
350 g masy kajmakowej
2 kostki gorzkiej czekolady (rozpuścić w kąpieli wodnej)
1-2 łyżki startej gorzkiej czekolady do posypania wierzchu tortu
Tort bananowy – wykonanie:
Żółtka ubić do białości. Nie przerywając ubijania stopniowo dodawać cukier, a na końcu sól. Ubijać do momentu, aż masa będzie jasna, puchata i gęsta.
Dodać rozgniecione banany i starannie wymieszać. Wsypać mąkę ziemniaczaną i połączyć z masą bananowo-jajeczną. Dodać grubo posiekane orzechy i delikatnie wmieszać w ciasto.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i ostrożnie wymieszać za pomocą drewnianej szpatułki. Przełożyć do wysokiej tortownicy (o średnicy 20-22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45-60 minut w 180°C do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt wystudzić.
Masę kajmakową lekko podgrzać i wymieszać na jednolitą masę z roztopioną gorzką czekoladą. Ostudzić.
Śmietankę 36% dobrze ubić, pod koniec ubijania połączyć z cukrem pudrem.
Banany pokroić w plasterki i skropić cytryną.
Składanie tortu:
Biszkopt bananowy przekroić na 3 części.
Masę kajmakową podzielić na dwie części, pokrojone w plasterki banany na dwie części, a bitą śmietanę na 3 części.
Pierwszy krążek biszkoptu bananowego posmarować połową ilości masy kajmakowo-czekoladowej, ułożyć plasterki banana i posmarować bitą śmietaną. Przykryć drugim krążkiem, posmarować drugą połową masy kajmakowo-czekoladowej, ułożyć pozostałe plasterki bananów oraz posmarować drugą porcją bitej śmietany. Przykryć tort trzecim krążkiem biszkoptu, a wierzch posmarować pozostałą ilością bitej śmietany i posypać startą czekoladą.
Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej całą noc.
Smacznego!
Dojrzałe banany rozgnieść widelcem.
Dodawać partiami cukier do żółtek i ubić na jasną i puchatą masę.
Pod koniec ubijania żółtek z cukrem wsypać sól.
Do masy żółtkowej dodać banany.
Delikatnie wymieszać owoce z ciastem za pomocą szpatułki.
Wsypać mąkę ziemniaczaną i połączyć z masą bananowo-jajeczną.
Wsypać orzechy.
Ostrożnie połączyć z ciastem.
Białka ubić na sztywną pianę. Połączyć delikatnie z ciastem za pomocą szpatułki.
Masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 45-60 minut w 180°C do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt wystudzić.
Luźnie obłożone papierem do pieczenia obręcze tortownicy spowodują, że po upieczeniu boki biszkoptu będą nieregularne, nadając mu tym samym nieco rustykalny wygląd.
Ostudzony biszkopt podzielić na trzy części.
Banany pokroić na plasterki i skropić sokiem z cytryny (aby owoce nie ściemniały).
Pierwszy krążek biszkoptu posmarować masą kajmakową wymieszaną z roztopionymi dwiema kostkami gorzkiej czekolady.
Następnie układamy plasterki bananów.
Przykrywamy owoce jedną trzecią porcją bitej śmietany.
Powtarzamy czynność jeszcze raz.
Przykrywamy trzeci krążek biszkoptu, a na jego wierzch kładziemy ostatnią porcję bitej śmietany oraz posypujemy startą czekoladą. Przed podaniem tort schłodzić w lodówce.
Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook