Propozycja na śniadanie lub kolację. Twarożek po żydowsku z miętą i czosnkiem. Idealnie smakuje ze świeżą lub opiekaną chałką, brioszką, bagietką czy też pełnoziarnistym chlebem. Zrobiony samodzielnie w domu jest zdecydowanie lepszy od tych „ziołowych” serków zalegających sklepowe półki.
Współpraca z OEM „Świętokrzyski Sztetl” w Chmielniku zaowocowała poszerzeniem wiedzy m.in. z zakresu kuchni żydowskiej. Dziękuję Pani Dyrektor za fantastyczne przepisy. Na pewno pojawią się na blogu! 😉
Twarożek po żydowsku – składniki:
200 g półtłustego twarogu śmietankowego
1 pęczek mięty (odłożyć kilka listków do dekoracji)
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
Sól do smaku
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
Opcjonalnie: odrobina śmietany lub mleka – ilość umowna, zależy od Waszej ulubionej konsystencji twarożku.
Twarożek po żydowsku – wykonanie:
Twaróg rozdrobnić w miseczce. Gdyby był zbyt suchy, można dodać odrobinę mleka lub śmietany. Dodać posiekaną cebulę, czosnek i miętę. Wsypać przyprawy i wymieszać. Odstawić na 30 minut, aby smaki się połączyły.
Twarożek idealnie smakuje z chałką.
Podany na krakersach z listkami mięty sprawdzi się również jako przystawka na wszelkie przyjęcia i imprezy 😉
Smacznego!
Listki mięty oraz cebulkę posiekać, czosnek drobniutko pokroić lub przecisnąć przez praskę.
Twaróg rozdrobnić, gdy będzie zbyt suchy dodać odrobinę śmietany lub mleka do pożądanej konsystencji. Wsypać posiekaną cebulkę, miętę i czosnek.
Dodać przyprawy: sól, słodką paprykę i tymianek.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Twarożek po żydowsku podawać z ulubionym pieczywem. Na zdjęciu z chałką.
Twarożek z miętą i czosnkiem.
Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook