Twarożek po żydowsku

Propozycja na śniadanie lub kolację. Twarożek po żydowsku z miętą i czosnkiem. Idealnie smakuje ze świeżą lub opiekaną chałką, brioszką, bagietką czy też pełnoziarnistym chlebem. Zrobiony samodzielnie w domu jest zdecydowanie lepszy od tych „ziołowych” serków zalegających sklepowe półki.

Współpraca z OEM „Świętokrzyski Sztetl” w Chmielniku zaowocowała poszerzeniem wiedzy m.in. z zakresu kuchni żydowskiej. Dziękuję Pani Dyrektor za fantastyczne przepisy. Na pewno pojawią się na blogu! 😉

Twarożek po żydowsku z miętą i czosnkiem

Twarożek po żydowsku – składniki:

200 g półtłustego twarogu śmietankowego
1 pęczek mięty (odłożyć kilka listków do dekoracji)
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
Sól do smaku
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
1 płaska łyżeczka suszonego tymianku

Opcjonalnie: odrobina śmietany lub mleka – ilość umowna, zależy od Waszej ulubionej konsystencji twarożku.

Twarożek po żydowsku – wykonanie:

Twaróg rozdrobnić w miseczce. Gdyby był zbyt suchy, można dodać odrobinę mleka lub śmietany. Dodać posiekaną cebulę, czosnek i miętę. Wsypać przyprawy i wymieszać. Odstawić na 30 minut, aby smaki się połączyły.

Twarożek idealnie smakuje z chałką.

Podany na krakersach z listkami mięty sprawdzi się również jako przystawka na wszelkie przyjęcia i imprezy 😉

Smacznego!

Twarożek po żydowsku z miętą i czosnkiemListki mięty oraz cebulkę posiekać, czosnek drobniutko pokroić lub przecisnąć przez praskę.

Twarożek po żydowsku z miętą i czosnkiemTwaróg rozdrobnić, gdy będzie zbyt suchy dodać odrobinę śmietany lub mleka do pożądanej konsystencji. Wsypać posiekaną cebulkę, miętę i czosnek.

Twarożek po żydowsku z miętą i czosnkiemDodać przyprawy: sól, słodką paprykę i tymianek.

Twarożek po żydowsku z miętą i czosnkiem

Twarożek po żydowsku z miętą i czosnkiem

Twarożek po żydowsku z miętą i czosnkiemWszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Twarożek po żydowsku z miętą i czosnkiem

Twarożek po żydowsku z miętą i czosnkiemTwarożek po żydowsku podawać z ulubionym pieczywem. Na zdjęciu z chałką.

Twarożek po żydowsku z miętą i czosnkiemTwarożek z miętą i czosnkiem.

Twarożek po żydowsku

Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *