O mnie

Witajcie miłośnicy kulinarnych przygód!

Jestem Magda, twórczyni bloga Smak Odzyskany – gdzie łączę miłość do jedzenia z pasją do eksperymentów w kuchni. Poprzez kolorową fotografię i ciekawe przepisy zapraszam Cię do wspólnej kulinarnej przygody. Od przepysznych przystawek po dekadenckie desery. Smak Odzyskany to nie tylko wracanie do smaków dzieciństwa i odzyskiwanie smaków potraw przygotowywanych przez babcię ale także odtwarzanie dań próbowanych w różnych miejscach na świecie.

Dorastałam wokół kuchni mojej babci. Z nostalgią wspominam kultowe dania które moja mama wraz z babcią przygotowywały na święta. Jedzenie było ważnym punktem każdej uroczystości. Odkąd pamiętam, od najmłodszych lat pomagałam w przygotowaniach. Na początku były to proste polecenia typu nasyp do szklanki cukier, przynieść trzy jajka, posmaruj blaszkę tłuszczem. Z czasem zadania były coraz poważniejsze np. odmierzyć 40 deko mąki, zmiel 15 deko cukru, zetrzyj jabłka na tarce, utrzyj ser czy oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywno (kiedyś trzepaczką ręczną!). Myślę, że stąd się wzięła moja fascynacja jedzeniem.

Na blogu Smak Odzyskany umieszczam różnorodne przepisy, porady, ciekawostki i inspiracje kulinarne. Od tradycyjnych rodzinnych przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie po nowoczesne interpretacje klasycznych czy przedwojennych potraw. Moje kulinarne fascynacje dotyczą kuchni z pogranicza kultur której wpływy są wciąż obecne w kuchni polskiej. Kuchni z terenów dzisiejszej i dawnej Rzeczypospolitej, kuchni żydowskiej, kresowej, kuchni Europy środkowo-wschodniej itp.

Mam nadzieję, że blog będzie dla Was pomocną inspiracją nie tylko do korzystania ze współczesnych przepisów ale także do wskrzeszania tradycyjnych, smakowitych i oryginalnych potraw, niemal całkiem już zapomnianych. W ciągu ostatniej dekady zmieniło się podejście do gotowania. Chętnie eksperymentujemy z nowościami kulinarnymi, ale też chętnie szukamy inspiracji w staropolskich wykwintnych recepturach, które nie mają nic wspólnego z kuchnią codzienną XXI wieku. Niezależnie od tego, czy masz doświadczenie w gotowaniu i pieczeniu, czy jesteś kulinarnym nowicjuszem, moim celem jest dać Ci moc inspiracji. Zachęcam do przeżywania niezapomnianych wrażeń kulinarnych i odzyskiwania smaków dzieciństwa w zaciszu własnego domu.

Pozdrawiam Was serdecznie,
Magda 😉