Babka Cuba Libre

[Współpraca reklamowa] z @lidlpolska
#HejWinnica #WinnicaLidla

Są takie smaki, które nie dają o sobie zapomnieć. Takie, które przywołują wspomnienia ciepłych wieczorów, radosnych rozmów i szklanek pełnych lodu, rumu, coli i świeżo wyciśniętej limonki…

Tak właśnie działa Cuba Libre – klasyczny koktajl z karaibskim pazurem i nutą świeżości. I to właśnie ten drink stał się moją inspiracją do stworzenia czegoś zupełnie innego, lecz równie kuszącego – babka Cuba Libre, czyli ciasta inspirowanego legendarnym koktajlem.

Wilgotna babka inspirowana drinkiem Cuba Libre, z polewą z rumu, limonki i coca-coli.To moja kolejna kulinarna przygoda realizowana we współpracy z WinnicaLidla.pl. Przeglądając ich portal, trafiłam na znajomy, wakacyjny klasyk – Cuba Libre. No i pomyślałam: skoro ten drink potrafi poprawić humor po ciężkim dniu, to może równie dobrze poradzi sobie… w formie ciasta? Tak właśnie powstała czekoladowa babka Cuba Libre – wilgotna, pachnąca limonką i colą.

A jeśli szukacie inspiracji do podobnych eksperymentów – koniecznie zajrzyjcie na portal WinnicaLidla.pl. To nie tylko portal rezerwacyjny, gdzie można online zarezerwować alkohole z całego świata i odebrać je już następnego dnia przy okazji codziennych zakupów w Lidlu. To również prawdziwa skarbnica wiedzy! Znajdziecie tam mnóstwo kulinarnych inspiracji, wskazówek dotyczących łączenia alkoholi z potrawami oraz gotowych pomysłów na efektowne drinki – idealne do przekąsek, sałatek… a nawet deserów! Jak widać, nawet klasyczna babka może nabrać nowego charakteru, jeśli połączy się ją z ulubionym koktajlem.

Wilgotna babka czekoladowa inspirowana drinkiem Cuba Libre, z lukrem z dodatkiem rumu i limonkiBabka Cuba Libre to idealna propozycja na spotkanie z przyjaciółmi, świąteczny stół czy deser do popołudniowej kawy z dodatkiem rumowej nuty. Wygląda niepozornie, ale smakuje tak, że nikt nie przejdzie obok niej obojętnie. Spróbuj koniecznie!

Babka Cuba Libre – składniki:

200 g białej czekolady
150 g masła
2 łyżki likieru limonkowego (lub wina limonkowego)
Starta skórka i sok z jednej limonki
250 g cukru
6 jajek
350 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 l coca-coli (lub 150 ml syropu o smaku coli)
80 g ciemnej czekolady (+ ok. 30 g masła)

Lukier:

1 łyżka rumu
1 łyżeczka soku z limonki
1 szklanka cukru pudru

Babka Cuba Libre – WYKONANIE:

0,5 l coca-coli podgrzewać, aż objętość zredukuje się do około 150 ml. Odstawić do wystudzenia. Jeśli korzystasz z gotowego syropu, pomiń ten krok.

W garnuszku umieścić białą czekoladę, masło, likier (lub wino) limonkowe oraz sok i skórkę z limonki. Podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Dodać zredukowaną colę i dokładnie połączyć składniki.

Za pomocą miksera ubić jajka z cukrem na jasną i puchatą masę. Nie przerywając ubijania, cieniutkim strumieniem wlewać płyn czekoladowy z colą. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Wylać 2/3 masy do formy, a do pozostałej części dodać rozpuszczoną z masłem ciemną czekoladę. Dokładnie wymieszać. Ciemniejsze ciasto czekoladowe wylać na wierzch formy i za pomocą noża obiadowego (lub wykałaczki) zrobić esy floresy.

Piec w 180°C przez 45-55 minut do suchego patyczka. Wierzch ciasta polecam przykryć papierem do pieczenia – ciasto szybko ciemnieje.

Gotową babkę można posypać cukrem pudrem, a dla chętnych polecam rumowy lukier. Wszystkie składniki lukru dokładnie ze sobą wymieszać. Konsystencję regulujemy według uznania. Jeśli polewa jest zbyt rzadka, dodać trochę więcej cukru pudru.

Smacznego!

Wilgotna babka inspirowana drinkiem Cuba Libre, z polewą z rumu, limonki i coca-coli.0,5 l coca-coli podgrzewać, aż objętość zredukuje się do około 150 ml. Odstawić do wystudzenia.

Wilgotna babka inspirowana drinkiem Cuba Libre, z polewą z rumu, limonki i coca-coli.Zredukowana cola jest troszkę gęściejsza i całkowicie pozbawiona gazu. Jeśli korzystasz z gotowego syropu, pomiń ten krok.

W garnuszku umieścić białą czekoladę.

Wilgotna babka inspirowana drinkiem Cuba Libre, z polewą z rumu, limonki i coca-coli.Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło.

Wilgotna babka inspirowana drinkiem Cuba Libre, z polewą z rumu, limonki i coca-coli.Dwie łyżki likieru (lub wina) limonkowego.

Wilgotna babka inspirowana drinkiem Cuba Libre, z polewą z rumu, limonki i coca-coli.Skórkę otartą z jednej limonki.

Wilgotna babka inspirowana drinkiem Cuba Libre, z polewą z rumu, limonki i coca-coli.Wyciśnięty sok z jednej limonki.

Wilgotna babka inspirowana drinkiem Cuba Libre, z polewą z rumu, limonki i coca-coli.Wszystko razem podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą i połączą.

Wilgotna babka inspirowana drinkiem Cuba Libre, z polewą z rumu, limonki i coca-coli.Dodać zredukowaną colę, wymieszać.

Wilgotna babka inspirowana drinkiem Cuba Libre, z polewą z rumu, limonki i coca-coli.W misie miksera umieścić 6 całych jajek.

Wilgotna babka inspirowana drinkiem Cuba Libre, z polewą z rumu, limonki i coca-coli.Dodać cukier i ubić na jasną, puszystą masę.

Wilgotna babka inspirowana drinkiem Cuba Libre, z polewą z rumu, limonki i coca-coli.Nie przerywając miksowania, cienkim strumieniem wlewać płyn czekoladowy z colą.

Wilgotna babka inspirowana drinkiem Cuba Libre, z polewą z rumu, limonki i coca-coli.Zmniejszyć obroty i stopniowo wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Wilgotna babka inspirowana drinkiem Cuba Libre, z polewą z rumu, limonki i coca-coli.Do formy wlać 2/3 ciasta.

Wilgotna babka inspirowana drinkiem Cuba Libre, z polewą z rumu, limonki i coca-coli.Do pozostałej części dodać rozpuszczoną z masłem ciemną czekoladę (może być mleczna lub gorzka). Wymieszać i wylać na wierzch formy. Za pomocą noża lub wykałaczki wykonać marmurkowy wzór.

Wilgotna babka inspirowana drinkiem Cuba Libre, z polewą z rumu, limonki i coca-coli.Piec w 180°C przez 45–55 minut, do tzw. suchego patyczka. W razie potrzeby wierzch przykryć papierem do pieczenia – ciasto szybko się rumieni.

Wilgotna babka inspirowana drinkiem Cuba Libre, z polewą z rumu, limonki i coca-coli.Gotową babkę udekorować lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.

Wilgotna babka inspirowana drinkiem Cuba Libre, z polewą z rumu, limonki i coca-coli.Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając swoje zdjęcie na Instagram lub Facebook. Abym Cię znalazła oznacz mnie za pomocą wzmianki @smakodzyskany oraz hasztagiem #smakodzyskany. Zapraszam do śledzenia bloga kulinarnego Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *