Cytrusowo-korzenny tort lodowy

Cytrusowo-korzenny tort lodowy dla ochłody od gorącej atmosfery Walentynek 🥰

Prosty tort lodowy z dodatkiem pierniczków i cytrusów. Zamiast pierniczków można wykorzystać również kruche ciasteczka korzenne typu pepparkakor. Tort składa się z korzennych blatów bezowych z kawałkami czekolady oraz mocno cytrusowej masy lodowej która łagodzi słodki smak bezy. Polecam dodatek owoców, może być jeden rodzaj np. maliny jak  w przepisie poniżej, ale świetnie sprawdzą się również mrożone mieszanki owocowe. Tort jest gotowy po ok. 10-12 godzinach spędzonych w zamrażarce. Wbrew pozorom, tortownica o średnicy 20 cm może wydawać się zbyt mała, jednak porcja tortu lodowego wychodzi bardzo duża. Idealnie sprawdzi się również na okolicznościowe spotkania w większym gronie rodzinnym.Cytrusowo-korzenny tort lodowy

Kawałek tortu pasuje także do koktajli 😉 Mleko plus banan i kawałek tortu lodowego. Polecam!

Cytrusowo-korzenny tort lodowy – składniki na wysoką tortownicę o średnicy 20 cm:

 

Korzenne blaty bezowe z kawałkami czekolady

7 białek (w temperaturze pokojowej)
2 czubate szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu winnego
150 g pierniczków lub ciasteczek korzennych
2 łyżeczki kakao
100 g gorzkiej czekolady
Szczypta soli

Lodowy krem piernikowo-cytrusowy:

7 jajek
100 g masła
1 szklanka cukru
500 ml śmietany kremówki 36%
150 g pierniczków lub ciasteczek korzennych
Skórka otarta z 3 cytryn
Sok wyciśnięty z 5 cytryn
Skórka otarta z 2 pomarańczy
Sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
250 g malin (mogą być mrożone)

Dodatkowo do dekoracji:

2-3 kostki startej gorzkiej czekolady
Garść borówek
Opcjonalnie pierniki w kształcie serduszek

Cytrusowo-korzenny tort lodowy – wykonanie:

Blaty bezowo-piernikowe:

Piekarnik nagrzać do 160 stopni.

Pierniczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach (jeśli używamy kruche ciasteczka – pokruszyć na drobne kawałki).

Z tabliczki czekolady odłożyć 2-3 kostki do dekoracji. Pozostałą czekoladę drobno posiekać i wymieszać dokładnie z 2 łyżeczkami kakao.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Nie przerywając miksowania, dodawać małymi partiami cukier i cały czas ubijać, aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Następnie do białek dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej oraz 1 łyżkę octu i miksować jeszcze chwilę.

Do ubitych białek wsypać starte pierniczki i gorzką czekoladę wymieszaną z kakao. Delikatnie zamieszać kilkoma ruchami uważając, aby masa bezowa nie opadła (składniki nie muszą być dokładnie wymieszane).

Na papierze narysować 4 koła o średnicy mniejszej niż tortownica (ok. 18-19 cm), gdyż beza podczas pieczenia troszkę się rozleje. Na narysowane koła wyłożyć ubite białka i piec ok. 35-45 min. Upieczone bezy wyjąć i ostudzić.

Lodowy krem piernikowo-cytrusowy:

Skórki z cytryny i pomarańczy, sok z cytryny i pomarańczy, pół szklanki cukru, 100 g masła oraz całe pierniczki (kruche ciasteczka połamać na mniejsze kawałki) umieścić w garnku i zblendować na gładką masę. Następnie masę piernikowo-cytrusową podgrzewamy, aż zgęstnieje i powstanie mus. Odstawiamy z ognia.

Jajka ubić na parze z 0,5 szklanki cukru na wysoki i puchaty krem. Nie przerywając miksowania dodajemy ciepłą (ale nie gorącą) masę piernikowo-cytrusową i miksujemy do połączenia się składników. Następnie całą masę przelewamy do garnka i gotujemy, aż zgęstnieje do konsystencji budyniu. Wystudzić.

Śmietankę 36% ubić i połączyć z jajeczną masą piernikowo-cytrusową.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, zarówno spód jak i boki.  Jeśli tortownica nie jest zbyt wysoka, boki z papieru muszą wystawać parę cm poza tortownicę. Na spód tortownicy położyć pierwszy blat bezowy. Wylać 1/3 część kremu oraz ułożyć garść malin. Całość przykryć drugim blatem bezowym, wylać drugą część kremu i posypać malinami. Czynność powtórzyć jeszcze raz. Wierzch tortu przykryć czwartym blatem bezowym.

Tort przykryć szczelnie folią i wstawić na kilkanaście godzin do zamrażarki.

Wyciągnąć ok. 25-30 minut przed podaniem i udekorować, piernikami, startą czekoladą oraz borówkami.

Smacznego!

Cytrusowo-korzenny tort lodowy

Cytrusowo-korzenny tort lodowy

Cytrusowo-korzenny tort lodowy

Inspiracją na wykonanie tortu lodowego był ten przepis.

Inne propozycje deserowe z okazji Walentynek: różyczki owocowe, ptysie z jabłkami lub krem szodonowy.

Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *