Szukacie pomysłu na coś jednocześnie pysznego, efektownego i… lekko upiornego? 🎃 Mam dla Was fajną przekąskę na halloweenowy wieczór, kolację w gronie znajomych albo jako przekąska do filmu grozy! To kremowe puree z fioletowych i pomarańczowych batatów z pieczarkami i krewetkami. Przystawka jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z chrupiącymi grzankami tworzy idealny duet, a kolorowe puree wygląda trochę jak z halloweenowego stołu czarownicy! 🎃
Jeśli nie masz fioletowych batatów, możesz użyć tylko pomarańczowych – różnica w smaku troszkę jest. Fioletowe są nieco bardziej winne, a pomarańczowe słodsze. Ale obie wersje są pyszne i bardzo dobrze komponują się z farszem pieczarkowym z krewetkami. A jeśli nie lubicie strasznych klimatów… ten smak na pewno Was zachwyci!
Halloweenowa przekąska: puree z batatów z pieczarkami i krewetkami – składniki:
Puree z batatów:
2 duże bataty (1 fioletowy oraz 1 pomarańczowy lub oba tego samego koloru)
Sok z jednej cytryny (do fioletowych batatów)
Odrobina masła (po około 10-15 g na puree)
Farsz pieczarkowy z krewetkami:
250 g pieczarek (najlepiej większych)
2 opakowania marynowanych w oleju krewetek ( najlepiej pikantnych)
2-3 łyżeczki soku z cytryny
Skórka otarta z połowy cytryny
Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Do posypania:
Świeżo mielony pieprz
Wyrazisty w smaku ser (np. bursztyn, grana padano czy inny ulubiony)
Świeże zielone zioła np. pietruszka, drobno pokrojony szczypiorek itp.
Do podania:
Grzanki lub chrupiące pieczywo
Halloweenowa przekąska: puree z batatów z pieczarkami i krewetkami – wykonanie:
Bataty obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości. Fioletowe i pomarańczowe oddzielnie, w dwóch naczyniach. Odcedzić.
Po ugotowaniu bataty zblendować. Pomarańczowe z masłem i solą (soli dodać do smaku) do uzyskania gładkiego puree. Fioletowe zblendować z masłem, solą i sokiem z cytryny. Najpierw dodać sok z połowy cytryny, potem ewentualnie większą ilością – dopasować do smaku. Sok poprawi kolor puree, który w trakcie gotowania lekko zbrązowieje.
Pieczarki umyć, obrać i pokroić na plasterki. Z większych plasterków można zrobić mini-czaszki. Za pomocą małej tylki cukierniczej wyciąć oczodoły i nos oraz nożem ponacinać „zęby”. Mini-czaszki smażyć oddzielnie, tak aby zachować kształt czaszek.
Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać pieczarki, sok i skórkę z cytryny. Wszystko razem usmażyć. Doprawić solą wedle uznania. Smażyć, aż grzyby się zrumienią i odparuje nadmiar wody. Pod koniec smażenia dodać krewetki wraz z połową zalewy, dodać świeżo mielony czarny pieprz i smażyć jeszcze chwilę.
Puree z batatów rozsmarować na dużym, płaskim naczyniu. Jeśli używasz fioletowe i pomarańczowe bataty możesz zrobić dwukolorowe fale lub oddzielne „plamy” kolorów. Na wierzchu ułożyć farsz pieczarkowy z krewetkami. Posypać startym serem, ziołami i oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
Podawać z grzankami lub chrupiącym pieczywem które idealnie pasuje do kremowego puree.
Smacznego!
Jeśli nie masz fioletowych batatów, możesz użyć tylko pomarańczowych. W smaku fioletowe są bardziej winne, a pomarańczowe słodsze, ale obie wersje są przepyszne.
Bataty obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości. Fioletowe i pomarańczowe oddzielnie, w dwóch naczyniach. Odcedzić.
Po ugotowaniu bataty zblendować. Pomarańczowe z masłem i solą (soli dodać do smaku) do uzyskania gładkiego puree. Fioletowe zblendować z masłem, solą i sokiem z cytryny. Najpierw dodać sok z połowy cytryny, potem ewentualnie dodatkową ilość – dopasować do smaku. Sok poprawi kolor puree, który w trakcie gotowania lekko zbrązowieje.
Pieczarki umyć, obrać i pokroić na plasterki. Z większych plasterków można zrobić mini-czaszki. Za pomocą małej tylki cukierniczej wyciąć oczodoły i nos, a nożem ponacinać „zęby”.
Mini-czaszki smażyć oddzielnie i w miarę ostrożnie, tak aby zachować kształt.
Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać pieczarki…
… sok oraz skórkę z cytryny. Wszystko razem smażyć, aż grzyby się zrumienią i odparuje nadmiar wody. Doprawić solą do smaku.
Pod koniec smażenia dodać krewetki wraz z połową zalewy i świeżo mielony czarny pieprz.
Smażyć jeszcze chwilę.
Puree z batatów rozsmarować na dużym, płaskim naczyniu. Jeśli używasz fioletowe i pomarańczowe bataty możesz zrobić dwukolorowe fale lub oddzielne „plamy” kolorów.
Na wierzchu ułożyć farsz pieczarkowy z krewetkami.
Posypać startym serem.
Posypać ziołami i oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
Podawać z grzankami lub chrupiącym pieczywem które idealnie pasuje do kremowego puree.
Musicie przyznać, że kształt krewetek świetnie udaje „pędraczki” 😄
Dekoracja „czaszkami” z pieczarek.
Kolorowe puree z fioletowych i pomarańczowych batatów z pieczarkami i krewetkami.
A jeśli planujecie większą halloweenową imprezę i szukacie też pomysłu na sałatkę, koniecznie zajrzyjcie do tego wpisu!
Mam nadzieję, że ten wpis sprawi Ci tyle radości, co mnie jego tworzenie. Jeśli skorzystasz z tego przepisu, będzie mi ogromnie miło, jeśli podzielisz się swoją wersją. Możesz się pochwalić się np. wstawiając swoje zdjęcie na Instagram lub Facebook. Abym Cię znalazła oznacz mnie za pomocą wzmianki @smakodzyskany oraz hasztagiem #smakodzyskany. I jeśli tylko masz chwilę, zostaw komentarz — zawsze czytam je z wdzięcznością 🌾🌾🌾
Zapraszam do śledzenia bloga kulinarnego Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook


