Naleśniki z warzywami

Proste danie wegetariańskie. Pyszne i kolorowe naleśniki nadziewane farszem warzywnym, z dodatkiem pieczarek. Coś dla miłośników wytrawnych naleśników. Mi najbardziej smakują z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi. Można też do nich podać sos czosnkowy. Z sera na wierzchu można zrezygnować, a zamiast tego namoczyć w roztrzepanym jajku, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć panierkę – jak krokiety.

Wegetariańskie naleśniki z warzywami

Naleśniki z warzywami – składniki:

8-10 sztuk usmażonych naleśników – do dań wytrawnych pomijam dodatek cukru.

Farsz warzywny:

0,5 kg pieczarek
2 szklanki marchewki pokrojonej w kostkę
1,5 szklanki zielonej fasolki szparagowej pokrojonej na 1-2 cm kawałki
1 szklanka zielonego groszku
2-3 szalotki
4 duże ząbki czosnku*
Duża szczypta suszonego tymianku lub oregano
Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
8-10 sztuk plastrów sera do zapiekania (np. gouda, cheddar)
Oliwa do smażenia
Opcjonalnie 6-7 łyżek kukurydzy

* Jeśli czosnek jest mało aromatyczny można dać więcej.

Propozycja podania:

Posiekany szczypiorek, świeże zioła, pieczone pomidorki koktajlowe i/lub sos czosnkowy.

Naleśniki z warzywami – wykonanie:

Szalotkę obrać, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półplasterki. Zeszklić na oliwie.

Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Dodać do podsmażonej szalotki i smażyć około 10 – 15 minut, aż powstały z grzybów płyn całkowicie odparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz tymiankiem lub oregano. Na sam koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.

W międzyczasie marchewkę, fasolkę szparagową i groszek ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Każde warzywa gotować w oddzielnym garnku. Jeśli używamy mrożonki – gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Do przesmażonych pieczarek dodać ugotowane warzywa (oraz kukurydzę – jeśli używamy), wymieszać i smażyć jeszcze chwilę, około 2-3 minuty aby smaki ze sobą się połączyły. Skosztować i ewentualnie doprawić do smaku solą, pieprzem i/lub suszonymi ziołami (np. tymianek, oregano). Wedle uznania dodać jeszcze czosnek przeciśnięty przez praskę i dokładnie wymieszać. W farszu powinien być wyraźnie wyczuwalny.

Na środek naleśnika położyć 2-3 łyżki farszu. Chwycić z prawej i lewej strony boki naleśnika i złożyć do środka – powinny się na siebie nakładać. To samo powtórzyć z bokiem górnym i dolnym. Otrzymamy w ten sposób coś na kształ kwadratowych krokietów. Układać w dużym żaroodpornym naczyniu tak aby złożone boki były skierowane do dołu. Na wierzchu ułożyć plastry sera cheddar (lub startym na tartce, dowolnym żółtym serem).

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekać około 15 – 20 minut. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem i oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Można też podać sos czosnkowy i/lub pieczone pomidorki koktajlowe.

Smacznego!

Szalotkę obrać, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półplasterki.

Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić szalotkę.

Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki.

Dodać do przeszklonej szalotki i smażyć około 10 – 15 minut, aż powstały z grzybów płyn całkowicie odparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz ziołami (np. tymianek, oregano).

Pod koniec smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.

Marchewkę, zieloną fasolkę szparagową i groszek ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Każde warzywa gotować w oddzielnym garnku. Jeśli używamy mrożonki – gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Do przesmażonych pieczarek dodać marchewkę…

…zieloną fasolkę szparagową…

…i zielony groszek.

Wszystkie warzywa wymieszać ze sobą i chwilę podsmażyć – około 2-3 minuty – aby smaki ze sobą się połączyły.

Skosztować i doprawić do smaku solą, pieprzem…

…suszonymi ziołami i ewentualnie dodać jeszcze przeciśnięty przez praskę czosnek gdyby w farszu był słabo wyczuwalny. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Na środek naleśnika nakładać 2-3 łyżki farszu.

Chwycić z prawej i lewej strony boki naleśnika i złożyć do środka – powinny się na siebie nakładać.

Następnie nałożyć na siebie bok górny i dolny. Otrzymamy w ten sposób kwadraty przypominające krokiety.

Obrócić naleśnika tak, aby złożone boki były skierowane do dołu.

Układać w dużym żaroodpornym naczyniu tak aby złożone boki były skierowane do dołu.

Na wierzchu ułożyć plastry sera żółtego (można posypać startym).

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekać około 15 – 20 minut.

Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem i oprószyć świeżo mielonym pieprzem.

Naleśniki z warzywami można podać z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi lub polać sosem czosnkowym.

Smacznego!

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając swoje zdjęcie na Instagram lub Facebook. Abym Cię znalazła oznacz mnie za pomocą wzmianki @smakodzyskany oraz hasztagiem #smakodzyskany. Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *