Krokiety to jedno z tych dań, które potrafią zaspokoić apetyt każdego domownika. Choć najczęściej podaje się je z nadzieniem mięsnym lub z kapustą i grzybami to podzielę się z Wami prostym i szybkim przepisem na krokiety z wędliną (np. szynką konserwową czy gotowaną lub mielonką), serem żółtym i ogórkiem konserwowym. To świetna propozycja na szybki obiad lub kolację, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie, a jednak mamy ochotę na krokiety.
Do krokietów możemy tradycyjnie podać barszczyk czerwony. Ewentualnie fajnie sprawdzą się też różne sosy np. sriracha z majonezem (można kupić gotowy w sklepie) lub dowolne dodatki które znajdziemy w lodówce np. keczup, musztarda, sos czosnkowy itp.
Szybkie krokiety z szynką, żółtym serem i ogórkami konserwowymi – składniki:
12 naleśników
12 plastrów szynki konserwowej lub mielonki
12 plastrów żółtego sera
5-7 ogórków konserwowych
Panierka
(może być zwykła lub np. z tego przepisu):
2 jajka
1-1,5 szklanki bułki tartej (może być też panierka panko)
2 łyżki sezamu (opcjonalnie)
Sól i pieprz do smaku
Olej do smażenia
Szybkie krokiety z szynką, żółtym serem i ogórkami konserwowymi – wykonanie:
Ogórki konserwowe pokroić w niezbyt grube plasterki lub zetrzeć na tartce o większych oczkach.
Na dole każdego naleśnika położyć plasterek szynki konserwowej, plasterek żółtego sera, a na to umieścić porcję ogórków konserwowych (kilka plasterków lub ok. 1 czubatą łyżeczkę startych ogórków). Złożyć krokiety: najpierw jeden bok z lewej strony, następnie drugi bok z prawej strony i zwinąć jak rolkę (poniżej na zdjęciach podgląd „krok po kroku”).
Gdy wszystkie krokiety są zwinięte, przygotować panierkę: w głębokim talerzu rozbełtać dwa jajka ze szczyptą soli i świeżo mielonego pieprzu. Na drugi talerz wysypać bułkę (lub panierkę panko) i (jeśli używamy) ziarna sezamu. Wymieszać.
Każdego krokieta moczyć w rozbełtanym jajku i następnie dokładnie obtoczyć w panierce.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Propozycja podania: krokiety najlepiej smakują podane na ciepło, ale można je również odgrzać w piekarniku lub na patelni następnego dnia. Świetnie komponują się z czerwonym barszczykiem, ale też i z tym co znajdziemy w lodówce np. ketchupem, musztardą lub sosem czosnkowym. Co kto lubi
Smacznego!
Ogórki konserwowe pokroić w plasterki lub zetrzeć na tartce o większych oczkach. Na dole każdego naleśnika położyć plasterek szynki konserwowej.
Na szynkę położyć plasterek żółtego sera.
I na to wszystko umieścić porcję ogórków konserwowych (kilka plasterków lub ok. 1 czubatą łyżeczkę startych ogórków).
Złożyć krokiety: najpierw jeden bok z lewej strony.
Następnie składamy drugi bok z prawej stron.
Zwijamy krokieta w rolkę.
Gdy wszystkie krokiety są zwinięte, przygotować panierkę: w głębokim talerzu rozbełtać dwa jajka ze szczyptą soli i świeżo mielonego pieprzu. Na drugi talerz wysypać bułkę (lub panierkę panko) i (jeśli używamy) ziarna sezamu. Wymieszać.
Każdego krokieta moczyć w rozbełtanym jajku i następnie dokładnie obtoczyć w panierce.
Krokiety smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Propozycja podania: krokiety najlepiej smakują podane na ciepło, ale można je również odgrzać w piekarniku lub na patelni następnego dnia. Świetnie komponują się z czerwonym barszczykiem, ale też i z tym co znajdziemy w lodówce np. ketchupem, musztardą lub sosem czosnkowym. Co kto lubi
Smacznego!
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając swoje zdjęcie na Instagram lub Facebook. Abym Cię znalazła oznacz mnie za pomocą wzmianki @smakodzyskany oraz hasztagiem #smakodzyskany. Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook