Intensywna w smaku, orzeźwiająca i lekko kwaskowata tarta porzeczkowa z nutką likieru kokosowego. Poza sezonem do masy wykorzystujemy domowe przetwory lub mrożone owoce, natomiast latem można najlepsze będą świeże owoce. Około 0,5 kg czarnych porzeczek (świeżych lub mrożonych) przesmażyć z 4 łyżkami cukru i 2 kieliszkami likieru kokosowego. Smażyć kilka minut aż konsystencja będzie przypominała frużelinę. Wystudzić i potem postępować tak jak w przepisie.
Tarta porzeczkowo- kokosowa – SKŁADNIKI:
Spód:
400 g maślanych ciasteczek
Krem porzeczkowy:
500 ml śmietanki 36%
500 g serka mascarpone
3-4 czubate łyżki cukru pudru
400 g dżemu z czarnej porzeczki
1-2 kieliszki likieru kokosowego
Dodatkowo:
Wiórka lub płatki kokosowe ewentualnie kandyzowany kokos w kostce
Tarta porzeczkowo- kokosowa – WYKONANIE:
Ciasteczka maślane rozdrobnić blenderem (lub malakserem) i wyłożyć formę do tarty o średnicy 28 cm i wysokości 2 cm. Docisnąć mocno spód i bok, aby rozkruszone ciasteczka dobrze się skleiły i nie rozpadały się.
Jeśli okruchy nie chcą się kleić, do ciasteczkowej kruszonki można dodać około 50 g roztopionego masła, wymieszać i jeszcze raz próbować wyłożyć spód do tarty.
Dżem z czarnej porzeczki przełożyć do garnka, lekko podgrzać tak aby nie był zbyt mocno gęsty, a konsystencja zrobiła się lekko płynna. Dodać likier kokosowy i dokładnie wymieszać. Przetrzeć przez sitko, aby oddzielić owoce od sosu porzeczkowo-kokosowego.
Dobrze schłodzoną śmietankę 36% ubić z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone i połączyć za pomocą miksera na najniższych obrotach. Następnie wlać przetarty wcześniej sos porzeczkowy i ewentualnie odrobinę likieru kokosowego. Jeszcze raz wszystko razem miksować do połączenia się składników. Skosztować i w razie potrzeby dosłodzić cukrem pudrem.
Gotową masę porzeczkowo-kokosową wyłożyć na przygotowany spód z ciasteczek. Wierzch wyrównać i ułożyć na nim kleksy z owoców dżemu porzeczkowego. Udekorować wiórkami lub płatkami kokosowymi.
Przed podaniem tartę dobrze schłodzić w lodówce, minimum 4 godziny, a najlepiej przez całą noc.
Smacznego!
Rozkruszone ciasteczka przełożyć do formy do tarty.
Docisnąć dokładnie boki i spód. Ciasteczka nie mogą się rozpadać, muszą trzymać „formę”.
Do ubitej śmietanki z cukrem dodać serek mascarpone. Zmiksować wszystko razem na najniższych obrotach do połączenia się składników.
Dodać sos porzeczkowy. Dokładnie wymieszać za pomocą miksera.
Przygotowany krem skosztować i ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem i jeśli ktoś ma ochotę – dodać odrobinę likieru kokosowego.
Gotowy krem porzeczkowo-kokosowy wyłożyć na przygotowany spód do tarty.
Rozprowadzić krem równomiernie i wyrównać wierzch.
Na wierzchu tarty ułożyć kleksy owoców z przetartego dżemu porzeczkowego.
Udekorować płatkami lub wiórkami kokosowymi. Pasuje również kokos kandyzowany.
Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook