Tarta z gruszką i konfiturą z czerwonej cebuli

Rewelacyjna tarta z gruszką i konfiturą z czerwonej cebuli. Konfiturę można przygotować 2-3 dni wcześniej, polecam jej zrobić znacznie więcej. Świetnie pasuje do serów, kanapek z wędliną czy też jako dodatek do pieczonych mięs, pasztetów lub domowych burgerów.

Tarta z gruszką i konfiturą z czerwonej cebuliTartę można podać na ciepło jako danie dla dwóch osób lub na zimno jako przystawkę dla większej liczby gości. Wybornie smakuje z lampką czerwonego wina.

Tarta z gruszką i konfiturą z czerwonej cebuli

Tarta z gruszką i konfiturą z czerwonej cebuli – składniki:

4-5 dużych cebul (ok.0,5 kg)
2 ząbki czosnku
1-2 czubate łyżki miodu
50 ml czerwonego wytrawnego wina (w wersji bezalkoholowej – sok z granatów)
5-7 łyżek sosu balsamico
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka suszonego tymianku
Odrobina oliwy do smażenia
Świeżo zmielony pieprz i sól do smaku

1 płat ciasta francuskiego
2 gruszki
100 g sera gorgonzola (najlepiej piccante)
20-30 g orzechów włoskich
Kilka gałązek świeżego tymianku

1 małe żółtko rozbełtane z 1 łyżeczką wody – do posmarowania

Tarta z gruszką i konfiturą z czerwonej cebuli – wykonanie:

Cebulę pokroić w cienkie piórka lub półplasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę.

Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę, dodać łyżeczkę cukru i smażyć przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż zmięknie. Dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę (2-3 minuty). Następnie wlać wino, dodać sos balsamico, tymianek i miód. Wymieszać i smażyć do momentu aż konfitura zgęstnieje. Zajmie to około 10-15 minut. Doprawić do smaku wedle uznania miodem, pieprzem (0,5-1 łyżeczki), solą i ewentualnie dodatkową ilością sosu balsamico. Konfitura powinna być w smaku jednocześnie słodka, kwaśna i z wyrazistą nutką pieprzu. Gotową konfiturę odstawić do przestygnięcia.

Płat ciasta francuskiego wyłożyć na formę do tarty lub na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Brzegi posmarować żółtkiem rozbełtanym z łyżeczką wody. Na ciasto wyłożyć konfiturę z czerwonej cebuli. Gruszki pokroić w cienkie plasterki (nie ma potrzeby obierania ze skórki) i ułożyć na konfiturze. Następnie tartę posypać rozkruszoną gorgonzolą. Orzechy z grubsza posiekać, zrumienić na suchej patelni i wysypać na tartę. Na koniec dodać świeże listki tymianku. Piec 20-30 minut w temperaturze 190°C.

Podawać na ciepło z lampką czerwonego wina.

Smacznego!

Tarta z gruszką i konfiturą z czerwonej cebuli

Tarta z gruszką i konfiturą z czerwonej cebuli

Gdybyście szukali innego pomysłu na przystawkę do wina – polecam sałatkę z pieczoną gruszką lub tartę z łososiem i żurawiną.

Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *