Rewelacyjna tarta z gruszką i konfiturą z czerwonej cebuli. Konfiturę można przygotować 2-3 dni wcześniej, polecam jej zrobić znacznie więcej. Świetnie pasuje do serów, kanapek z wędliną czy też jako dodatek do pieczonych mięs, pasztetów lub domowych burgerów.
Tartę można podać na ciepło jako danie dla dwóch osób lub na zimno jako przystawkę dla większej liczby gości. Wybornie smakuje z lampką czerwonego wina.
Tarta z gruszką i konfiturą z czerwonej cebuli – składniki:
4-5 dużych cebul (ok.0,5 kg)
2 ząbki czosnku
1-2 czubate łyżki miodu
50 ml czerwonego wytrawnego wina (w wersji bezalkoholowej – sok z granatów)
5-7 łyżek sosu balsamico
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka suszonego tymianku
Odrobina oliwy do smażenia
Świeżo zmielony pieprz i sól do smaku
1 płat ciasta francuskiego
2 gruszki
100 g sera gorgonzola (najlepiej piccante)
20-30 g orzechów włoskich
Kilka gałązek świeżego tymianku
1 małe żółtko rozbełtane z 1 łyżeczką wody – do posmarowania
Tarta z gruszką i konfiturą z czerwonej cebuli – wykonanie:
Cebulę pokroić w cienkie piórka lub półplasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę, dodać łyżeczkę cukru i smażyć przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż zmięknie. Dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę (2-3 minuty). Następnie wlać wino, dodać sos balsamico, tymianek i miód. Wymieszać i smażyć do momentu aż konfitura zgęstnieje. Zajmie to około 10-15 minut. Doprawić do smaku wedle uznania miodem, pieprzem (0,5-1 łyżeczki), solą i ewentualnie dodatkową ilością sosu balsamico. Konfitura powinna być w smaku jednocześnie słodka, kwaśna i z wyrazistą nutką pieprzu. Gotową konfiturę odstawić do przestygnięcia.
Płat ciasta francuskiego wyłożyć na formę do tarty lub na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Brzegi posmarować żółtkiem rozbełtanym z łyżeczką wody. Na ciasto wyłożyć konfiturę z czerwonej cebuli. Gruszki pokroić w cienkie plasterki (nie ma potrzeby obierania ze skórki) i ułożyć na konfiturze. Następnie tartę posypać rozkruszoną gorgonzolą. Orzechy z grubsza posiekać, zrumienić na suchej patelni i wysypać na tartę. Na koniec dodać świeże listki tymianku. Piec 20-30 minut w temperaturze 190°C.
Podawać na ciepło z lampką czerwonego wina.
Smacznego!
Gdybyście szukali innego pomysłu na przystawkę do wina – polecam sałatkę z pieczoną gruszką lub tartę z łososiem i żurawiną.
Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook