Imprezowa sałatka makaronowa z czerwonym pesto

Mam dla was propozycję na kolorową i smaczną sałatkę makaronową ze świeżymi warzywami i aromatycznym sosem z czerwonego pesto alla calabrese. Sałatki wychodzi bardzo dużo dlatego będzie to świetny wybór na imprezowy stół! Pasuje również do wędlin, a w szczególności tworzy udany duet z kabanosami 😉

Czerwone pesto alla calabrese od zielonego pesto różni się tym, że zamiast bazylii zawiera pieczone czerwone papryki, ostre papryczki oraz ser ricotta. Jest lekko pikantne w smaku i ma kremową konsystencję. Raczej nie powinno być trudne do zdobycia, przeważnie jest w każdym dobrze zaopatrzonym supermarkecie. A co zrobić jeśli nie masz pesto alla calabrese?! Słoiczek czerwonego pesto rosso lub piccante al peperone wymieszać z około 180 g sera ricotta i zamiennik gotowy 😉

Imprezowa sałatka makaronowa  z czerwonym pesto – składniki:

400 g ulubionego makaronu (np. sprężynki, rurki, świderki, kokardki, kolanka itp.)
1 duży ogórek szklarniowy
1 duży pęczek rzodkiewki
2 podłużne słodkie papryki
2 małe czerwone cebule
1 puszka ugotowanej białej fasoli lub ciecierzycy (puszka o wadze 400 g)
1 pęczek cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem
1 pęczek natki pietruszki
Świeżo mielony czarny pieprz
Mielony pieprz chili cayenne (opcjonalnie, do smaku)
100 – 120 g kabanosów (1 opakowanie)*

* jeśli pominiemy dodatek kabanosów wówczas otrzymamy sałatkę w wersji wegetariańskiej.

Składniki na sos:

1 słoiczek pesto alla calabrese
3-4 łyżki oliwy
2 stołowe łyżki miodu
Sok z jednej cytryny
Sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Do dekoracji:

Kawałek wyrazistego sera np. bursztyn, cheddar, manchiego itp.
Świeże zioła np. bazylia, pietruszka, tymianek itp.
Świeżo mielony czarny pieprz

Imprezowa sałatka makaronowa  z czerwonym pesto – wykonanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.

Fasolę przelać na sitko i opłukać z zalewy pod bieżącą wodą. Odstawić do osączenia.

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osuszyć.

Ogórek (nie obieramy) przekroić wzdłuż na cztery części, a następnie pokroić na niezbyt cienkie plasterki – ok. 0,5 cm grubości.

Rzodkiewki pokroić na plasterki.

Papryki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki o grubości około 0,5 cm.

Czerwoną cebulę obrać, przekroić na pół lub na cztery części i pokroić w cienkie plasterki.

Dymkę wraz ze szczypiorkiem posiekać.

Natkę pietruszki posiekać.

Kabanosy pokroić w plasterki.

Wszystkie powyższe składniki umieścić w dużej misce i przygotować sos sałatkowy. W oddzielnej miseczce wymieszać pesto z miodem, sokiem z cytryny i oliwą. Dodać sporą szczyptę soli i pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu. Połączyć dokładnie składniki sosu i wlać do sałatki. Wszystko dokładnie razem wymieszać. Skosztować i doprawić do smaku. Sałatka powinna mieć lekko pikantny smak – w razie potrzeby przyostrzyć odrobiną pieprzu chilli cayenne według własnych preferencji smakowych.

Sałatkę odstawić na około 30 minut, aby smaki się „przegryzły”.

Przed podaniem sałatkę posypać startym serem, udekorować świeżymi ziołami i oprószyć świeżo mielonym czarnym pieprzem. Sałatka najlepiej smakuje podana w temperaturze pokojowej – smaki są wtedy bardziej wyraziste.

Smacznego!

Wszystkie warzywa pokroić w plasterki, zioła z grubsza posiekać, fasolę osączyć z zalewy i wypłukać, a makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Jeśli chcemy, do sałatki można dodatkowo dodać pokrojone na plasterki kabanosy.

Wszystkie składniki wymieszać i przygotować sos z czerwonego pesto alla calabrese.

Do oddzielnej miseczki przełożyć ze słoiczka pesto alla calabrese.

Dodać dwie duże łyżki miodu, sok z cytryny…

…oliwę, szczyptę soli i pół łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać, aby sos uzyskał jednolitą konsystencję.

Polać sałatkę sosem i wymieszać, aby składniki dokładnie się połączyły. Skosztować i ewentualnie doprawić do smaku. Sałatka powinna mieć lekko pikantny smak. W razie potrzeby przyostrzyć mielonym pieprzem chili cayenne. Odstawić sałatkę na 30 minut do lodówki, aby smaki się „przegryzły”.

Przed podaniem sałatkę posypać wyrazistym serem, np. bursztyn, chedar czy manchiego. Posypać świeżymi ziołami i zmielonym czarnym pieprzem.

Sałatka najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej – wtedy smaki są bardziej wyraziste.

Imprezowa sałatka makaronowa. Smacznego!

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając swoje zdjęcie na Instagram lub Facebook. Abym Cię znalazła oznacz mnie za pomocą wzmianki @smakodzyskany oraz hasztagiem #smakodzyskany. Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *