Kawa po arabsku

Czy ktoś z Was próbował kawy parzonej w ten sposób? Czarna i esencjonalna doprawiona aromatycznymi i rozgrzewającymi przyprawami smakuje zupełnie inaczej od tradycyjnego espresso, czy też kawy przygotowanej w kawiarce. Do kawy po arabsku nie dodawajcie mleka – absolutnie nie pasuje. Za to świetnie łączy się ze słodkimi przekąskami.

Kawa po arabsku

Kawa po arabsku – składniki na jedną dużą filiżankę:

3 czubate łyżeczki kawy
150-200 ml zimnej wody
Po 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu, cynamonu i gałki muszkatołowej
5-6 goździków
2 ziarenka ziela angielskiego
5-6 ziarenek czarnego pieprzu
Opcjonalnie miód lub cukier do smaku

Kawa po arabsku – wykonanie:

Do małego garnuszka lub tygielka wsypać kawę i przyprawy. Wlać zimną wodę i nie mieszając postawić na gazie. Zagotować na mocnym ogniu. Pilnować aby kawa nie wykipiała. Kiedy kawa zacznie się „pienić” i podnosić, zdjąć z ognia na kilka sekund i poczekać aż opadnie. Tygielek z kawą z powrotem postawić na ogień, poczekać chwilkę aż kawa zacznie się znów podnosić i ponownie odstawić na bok. Czynność powtórzyć jeszcze trzy razy dla uzyskania głębszego smaku i większej mocy naparu.

Kiedy kawa będzie gotowa, odstawić na minutę, aby fusy i przyprawy opadły na dno. Opcjonalnie posłodzić miodem lub cukrem do smaku i przelać do filiżanki lub szklaneczki.

Smacznego!

Kawa po arabsku

Więcej przepisów na aromatyczną kawę znajdziecie w sekcji KAWA.

Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *