Lemoniada arbuzowa to najlepszy napój na lato. Świeży arbuz zawiera ponad 90% wody dlatego doskonale gasi pragnienie, a jego połączenie z sokiem z cytryny fajnie podkręca smak. Lemoniady arbuzowej warto zrobić znacznie więcej bo nie sposób przestać jej pić – jest taka dobra i mega orzeźwiająca! Smak domowej lemoniady jest dużo lepszy niż jakiegokolwiek sztucznego napoju zakupionego w sklepie. Lemoniada arbuzowa będzie również fajnym dodatkiem na wszelkie przyjęcia piknikowe czy grillowe. Można ją zrobić także w wersji dla dorosłych – z alkoholem. W ten sposób otrzymacie pyszny drink. Pasuje tutaj wódka czysta lub smakowa np. cytrynówka, żurawinowa, truskawkowa itp.
Lemoniada arbuzowa – składniki:
1-1,3 kg arbuza (ćwiartka razem ze skórą)
Sok z połowy cytryny
1-2 łyżeczki miodu
Kilka gałązek świeżej mięty
1 szklanka gazowanej wody (zimnej)
Kilka kostek lodu
Do podania: wódka, kostki lodu, plasterki arbuza, listki mięty
Lemoniada arbuzowa – wykonanie:
Najlepiej aby wszystkie składniki były wcześniej dobrze schłodzone.
Miąższ arbuza pokroić na mniejsze kawałki, pozbyć się pestek i przenieść do misy blendera. Dodać sok z cytryny, miód i zblendować. Otrzymany koktajl arbuzowy przenieść do szklanego naczynia (np. do dzbanka, karafki), wlać szklankę gazowanej wody, dodać kilka gałązek mięty i kostki lodu. Schować do lodówki aby schłodzić.
Lemoniadę arbuzową można podawać samodzielnie lub z odrobiną alkoholu.
Do szklanek dodać kieliszek wódki, kilka kostek lodu i uzupełnić lemoniadą arbuzową. Udekorować listkami mięty i plasterkiem arbuza.
Smacznego!
Gdybyście szukali inspiracji na inne orzeźwiające napoje na lato, polecam spróbować prosecco z syropem z kwiatów czarnego bzu.
Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook