Musicie przyznać, że dziecięce pomysły kulinarne potrafią być… hmmm… dość ciekawe! Mój dzieciorek ma wyjątkowy talent do „pomysłów”, na które żadne dorosłe podniebienie by nie wpadło — pierogi z parówkami, tort kapustowy, lody rzodkiewkowe… albo właśnie szaszłyki z makaronu. Któregoś dnia przyszedł z poważną miną i oznajmił: „Mamo, ja chcę zrobić szaszłyki z makaronem do zdjęć!”![]()
Skąd się u nas wziął fenomen szaszłyków? Kiedyś miałam problem, żeby zachęcić czterolatka do jedzenia różnych owoców. Jabłka, winogrona czy banan były w porządku, ale truskawki, kiwi, brzoskwinie czy śliwki — za nic w świecie. Nie pomagały nawet kreatywnie ułożone talerzyki z owocami. Tknął tylko to, co uważał za dobre. Pewnego razu pomyślałam o szaszłykach owocowych. Nie wiem, jak to działa, ale nagle te same owoce, które wcześniej były „bleee”, na patyczku zaczęły smakować lepiej. Nawet bym powiedziała, że zyskały wręcz rangę rarytasu. Może to jakieś dziecięce skojarzenie z lizakami? W każdym razie magia patyczka zadziałała — i od tamtej pory większość potraw podanych w formie szaszłyków ma znacznie większe szanse na sukces, nawet te wytrawne. I tak w końcu na patyczku musiał pojawić się makaron. Co prawda, nie jest to danie rodem z włoskiej trattorii, ale czasem warto odpuścić perfekcyjne przepisy i pozwolić dzieciom przejąć pałeczkę (albo patyczek 😊).
Najważniejsze składniki to ugotowany makaron rurki i patyczki — reszta to już pełna dowolność, zależna od tego, co akurat znajdzie się w lodówce. Dzieci mogą same wybierać ulubione dodatki i tworzyć swoje mini „makaronowe pizze na patyczku”. Nie sądziłam, że te zdjęcia kiedykolwiek ujrzą światło dzienne… ale po dziecięcych „upomnieniach” musiałam w końcu odpuścić, zwłaszcza gdy usłyszałam: „Mamo, potraktuj mnie poważnie!” ![]()
Makaronowa pizza na patyczku – składniki:
Makaron rurki
Małe kulki mozzarelli
Pomidorki koktajlowe
Puszka tuńczyka z dodatkami (sałatka meksykańska z fasolą, kukurydzą i papryką)
Świeże listki bazylii
Sos pomidorowy:
1-2 pomidory
1 ząbek czosnku
Łyżeczka cukru
Sól i pieprz do smaku
Pół łyżeczki oregano lub tymianku
Oliwa
Dodatkowo: patyczki do szaszłyków
Makaronowa pizza na patyczku – wykonanie:
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i krótko podsmażyć. Dodać pomidory i smażyć, aż sos osiągnie odpowiednią konsystencję. Doprawić do smaku pieprzem, solą i cukrem oraz oregano lub tymiankiem.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i przelać zimną wodą.
Pomidorki koktajlowe i kulki mozzarelli pokroić w plasterki.
Na patyczki do szaszłyków nabijamy po około 12 sztuk makaronu, tak aby rurki ściśle do siebie przylegały. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie na wierzchu makaronu posmarować sosem pomidorowym i ułożyć dowolne dodatki. Całość oprószyć świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie posypać ulubionymi ziołami. Zapiekać kilka minut w piekarniku, aż ser się stopi.
Podawać np. skropione oliwą lub z sosem pomidorowym (choć u dzieci rządzi oczywiście ketchup
).
Smacznego!
Przygotować sos pomidorowy: pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i krótko podsmażyć. Dodać pomidory i smażyć, aż sos osiągnie odpowiednią konsystencję. Doprawić do smaku pieprzem, solą i cukrem oraz oregano lub tymiankiem.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i przelać zimną wodą.
Pomidorki koktajlowe i kulki mozzarelli pokroić w plasterki.
Na patyczki do szaszłyków nabijamy po około 10-12 sztuk makaronu, tak aby rurki ściśle do siebie przylegały. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie na wierzchu makaronu posmarować sosem pomidorowym.
Ułożyć dowolne dodatki. U nas pomidorki koktajlowe, ser mozzarella…
Tuńczykowa sałatka meksykańska z czerwoną fasolą, kukurydzą i papryką.
Im bardziej kolorowo tym lepiej ![]()
Dodać ulubione zioła.
Dekorowanie świeżymi listkami bazylii.
Całość oprószyć świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie posypać ulubionymi ziołami.
Zapiekać kilka minut w piekarniku, aż ser się stopi.
Podawać skropione oliwą lub z sosem pomidorowym (choć u dzieci rządzi oczywiście ketchup
).
Mam nadzieję, że ten wpis sprawi Ci tyle radości, co mnie jego tworzenie. Jeśli skorzystasz z tego przepisu, będzie mi ogromnie miło, jeśli podzielisz się swoją wersją. Możesz się pochwalić się np. wstawiając swoje zdjęcie na Instagram lub Facebook. Abym Cię znalazła oznacz mnie za pomocą wzmianki @smakodzyskany oraz hasztagiem #smakodzyskany. I jeśli tylko masz chwilę, zostaw komentarz — zawsze czytam je z wdzięcznością 🌾🌾🌾
Zapraszam do śledzenia bloga kulinarnego Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook

