Prosecco z syropem z kwiatów czarnego bzu

Orzeźwiające połączenie prosecco i syropu z kwiatów czarnego bzu. W sam raz na letnie popołudnia.  Zrobienie drinku zajmuje dosłownie chwilę, minutę max. Wystarczy jedynie wcześniej składniki schować na kilka godzin do lodówki. Prosecco samo w sobie ma lekko wytrawny smak, dodatek syropu z kwiatów czarnego bzu nada mu odrobiny słodyczy. Taki koktajl świetnie smakuje nie tylko solo ale również nadaje się do wszelkich przekąsek owocowych, galaretek deserowych czy też wytrawnych przystawek.

Prosecco z syropem z kwiatów czarnego bzu

Prosecco z syropem z kwiatów czarnego bzu

Porcja na jeden kieliszek do szampana. Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone!

1 łyżka syropu z kwiatów czarnego bzu
3 łyżki wody gazowanej
150-200 ml prosecco
Plasterki limonki lub cytryny (mogą być wcześniej lekko zmrożone)
Listki mięty
Opcjonalnie kilka kostek lodu

Do kieliszka szampana dodajemy 1 łyżkę syropu z kwiatów czarnego bzu, 3 łyżki wody gazowanej i uzupełniamy do pełna prosecco. Dekorujemy plasterkami limonki (lub cytryny) i listkami mięty. W trakcie sezonu (maj-czerwiec) można drink dodatkowo udekorować kwiatami z czarnego bzu.

Jeśli chcemy dodać lód, należy to zrobić przed wlaniem prosecco. Lód ma za zadanie utrzymać niską temperaturę drinku, a nie jego rozcieńczenie. W pierwszej kolejności uzupełniamy kostkami lodu do pełna, potem wlewamy pozostałe składniki. Dodanie do drinku 2-3 kostek lodu spowoduje rozwodnienie koktajlu, a to wpłynie negatywnie na smak. Dlatego trzeba zawsze pamiętać o tym, aby wszystkie składniki były wcześniej dobrze schłodzone. Przygotowany drink podajemy od razu..

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *