Słodka i szybka przekąska na podwieczorek, babskie ploteczki czy choćby nawet dla poratowania samopoczucia gdy „chce mi się coś słodkiego”. Staram się nie kupować słodyczy w sklepie, dlatego obniżony poziom glukozy zazwyczaj podnoszę sobie domowymi słodkościami. Moje ulubione ciasta to najczęściej kruche z owocami, świeżo upieczone póki jeszcze nie zdążą wystygnąć. Idealne na szare i ponure wieczory jesienią 😉
Czasami wcześniej przygotowuję ciasto francuskie z owocami i zostawiam do pieczenia na odpowiedni moment. Do piekarnika wkładam dosłownie tuż przed przyjściem gości 😉 W międzyczasie goście rozsiądą się wygodnie w kuchni, a w tym czasie w piekarniku ciasteczka się dopiekają i kuszą fantastycznym zapachem. Następnie razem z gorącą herbatką lub kawą będzie można poczęstować naszych przyjaciół również świeżo upieczonymi różyczkami 😉

RÓŻYCZKI OWOCOWE W CIEŚCIE FRANCUSKIM (12 szt.)
1 płat ciasta francuskiego
Dowolne owoce (np. nektarynki, twarde brzoskwinie, jabłka, śliwki itp.)
1 żółtko rozbełtane z 1 łyżeczką mleka
Cynamon
Ewentualnie odrobina cynamonu i/lub cukru do posypania owoców.
RÓŻYCZKI OWOCOWE W CIEŚCIE FRANCUSKIM – WYKONANIE:
Potrzebna będzie forma do muffinek. Każde wgłębienie wyłożyć papierem do pieczenia lub papilotkami do babeczek.
Płat ciasta francuskiego dzielimy na tyle kwadratowych kawałków ile jest wgłębień w formie na muffinki (najczęściej 12 szt.) i przekładamy do formy muffinkowej.
Owoce kroimy na cienkie plasterki i układamy na cieście francuskim skórką do góry, tak aby wyglądem przypominały róże.
Wystające ciasto francuskie smarujemy rozbełtanym żółtkiem.
Owoce oprószyć cynamonem. Opcjonalnie można posypać odrobiną cukru gdyby owoce były zbyt kwaśne.
Piec ok. 20-25 min. w temp. 180°C.
Różyczki mogą posłużyć jako słodka przekąska zarówno na ciepło jak i na zimno.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego! 😉
Płat ciasta francuskiego pokroić na mniejsze kawałki.
Formę do muffinek wyłożyć papierem do pieczenia lub papilotkami do babeczek. Następnie w każde wgłębienie układać kawałki ciasta francuskiego.
Owoce (najlepsze będą twarde) pokroić na cienkie plasterki.
Plasterki owoców ułożyć skórką do góry tak, aby przypominały róże.
Ciasto posmarować rozbełtanym żółtkiem z mlekiem.
Posypać odrobiną cukru i cynamonem.
Piec około 20-25 min (lub krócej do momentu aż różyczki ładnie się zrumienią) w temp. 180°C.
Upieczone różyczki oprószyć cukrem pudrem.
Gdyby ktoś szukał słodkich inspiracji na andrzejkowy wieczór – polecam – odwróconą napoleonkę z jabłkami lub ptysie z jabłkami.
Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook