Sałatka Lazurowy Waldorf

Moja interpretacja kultowej sałatki z Nowego Jorku, z dodatkiem aromatycznego sera z niebieską pleśnią – stąd nazwa Lazurowy Waldorf. Sałatka idealnie nadaje się na samodzielną przekąskę na świąteczny lub sylwestrowy stół. Może być też fajną propozycją na drugie śniadanie, lekki lunch (także do zabrania do pracy) czy kolację.

Wymyślił ją około 1893 roku Szwajcar Oscar Tschirky –  szef kuchni restauracji hotelu Waldorf. Sałatka szybko stała się hitem. W oryginalnej wersji są w niej tylko 3 składniki: pokrojone w kostkę jabłka i seler oraz majonez. Od tamtego czasu powstało wiele jej wersji, np. z selerem naciowym zamiast korzennego, z winogronem lub rodzynkami czy rukolą. Każda z tych wersji jest pyszna.

Sałatka Lazurowy Waldorf

Sałatka Lazurowy Waldorf – składniki:

2 garście rukoli
2 garście mieszanki sałat
300 g różowych winogron (najlepiej bezpestkowych)
250 g sera z niebieską pleśnią (np. lazur, bleu itp.)
2 – 3 łodygi selera naciowego
0,5 dużego jabłka
0,5 cytryny
40 – 50 g orzechów włoskich
Świeżo mielony pieprz

Sos do sałatki:

¼ szklanki oliwy
1 czubata łyżeczka miodu
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka soku jabłkowego
1 łyżeczka musztardy ziarnistej (francuskiej)
0,5 łyżeczki pesto
Duża szczypta suszonego tymianku (lub innych ulubionych ziół)
Sól i pieprz do smaku

Sałatka Lazurowy Waldorf – wykonanie:

Rukolę oraz sałatę umyć i osuszyć. Ułożyć na dużej salaterce lub dwóch talerzach obiadowych.

Jabłko umyć, przekroić na 4 części, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na cieniutkie plasterki. Skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Ułożyć na sałacie.

Łodygi selera dokładnie umyć, usunąć włókna i pokroić w plasterki (około 0,5 cm grubości). Dodać do sałatki.

Ser z niebieską pleśnią rozkruszyć palcami lub pokroić na mniejsze kawałki i poukładać na sałatce.

Dodać winogron. Jeśli jest z pestkami, przeciąć na pół i usunąć.

Orzechy podprażyć na patelni i posypać na sałatkę.

Polać sosem – wszystkie składniki umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać. Sos powinien być słodki i jednocześnie z wyczuwalną wyraźnie nutą kwaśnego.

Na koniec sałatkę oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Podawać samodzielnie lub z grzankami.

Smacznego!

Sałatka Lazurowy WaldorfNa dużym półmisku umieścić mix sałat i rukolę. Selera naciowego obrać z włókien i pokroić w około 0,5 cm grubości plasterki i ułożyć na sałacie.

Sałatka Lazurowy WaldorfJabłko pokroić na cienkie plasterki.

Sałatka Lazurowy WaldorfSkropić sokiem z cytryny.

Sałatka Lazurowy Waldorf Plasterki jabłek układać na sałacie.

Sałatka Lazurowy WaldorfSer rozkruszyć lub pokroić na mniejsze kawałki i położyć na sałatce.

Sałatka Lazurowy WaldorfOrzechy włoskie podprażyć i posypać nimi sałatkę.

Sałatka Lazurowy WaldorfPoukładać winogrona.

Sałatka Lazurowy WaldorfPrzygotować sos – wymieszać ze sobą wszystkie składniki.

Sałatka Lazurowy Waldorf Sałatkę polać sosem oraz prószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Sałatka Lazurowy WaldorfSałatka Lazurowy Waldorf.

Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *