Pyszna, zdrowa i błyskawiczna w przygotowaniu sałatka z awokado, mozzarellą, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i prażonymi pestkami słonecznika. To wszystko doprawione miodowo-musztardowym winegretem. Sałatka jest pożywna i może być podana o każdej porze dnia – zarówno na śniadanie (pierwsze lub drugie), lunch czy kolację. Do sałatki pasują grzanki ziołowe – ulubione pieczywo pokroić na kromki, posmarować oliwą z suszonych pomidorów, posypać dowolnymi ziołami i lekko zrumienić w piekarniku nagrzanym do 200°C. Czas podpiekania grzanek, w zależności od rodzaju pieczywa, zajmie około 4-7 minut.
Sałatka z awokado i mozzarelą – składniki:
Wszystkie składniki na sałatkę (oprócz pestek słonecznika) powinny być dobrze schłodzone.
2 spore garście mieszanki sałaty z rukolą
1 awokado
1 kulka mozzarelli (125 g)
6-7 suszonych pomidorów (z zalewy z żurawiną)
0,5 cytryny
Żurawina z zalewy z suszonych pomidorów
15-18 szt. czarnych oliwek
1 garść pestek słonecznika
Sos do sałatki:
4 łyżki oliwy
2 łyżki oliwy z zalewy z suszonych pomidorów
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki soku jabłkowego (ewentualnie wody)
2 łyżeczki musztardy francuskiej (ziarnistej)
2-3 łyżeczki miodu
Duża szczypta ziół prowansalskich
0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Sól do smaku (można pominąć)
Sałatka z awokado i mozzarelą – wykonanie:
Rukolę i mieszankę sałat umyć, osuszyć i rozłożyć na dużym półmisku lub na dwóch talerzach obiadowych.
Awokado pokroić w ukośne cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniało. Ułożyć na sałacie.
Mozzarellę pokroić na cienkie plasterki i położyć na sałacie. Jeśli plastry sera ukroją się zbyt grubo – porwać je na mniejsze kawałki.
Suszone pomidory wraz z żurawiną wyciągnąć z zalewy. Każdy pomidor przekroić na 2-3 kawałki. Poukładać na sałatce (pomidory i żurawinę).
Czarne oliwki (bez pestek) przekroić na pół i dodać do sałatki.
Polać sosem sałatkowym – wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą. W smaku sos powinien być wyraźnie słodki i jednocześnie kwaśny.
Na koniec sałatkę oprószyć świeżo mielonym pieprzem i posypać podprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika. Schować do lodówki na przynajmniej pół godziny.
Propozycja podania: grzanki ziołowe. Sałatkę można jeszcze dodatkowo skropić oliwą i oprószyć kolejną porcją świeżo mielonego pieprzu.
Smacznego!
Rukolę i mieszankę sałat umyć, osuszyć i rozłożyć na dużym półmisku lub na dwóch talerzach obiadowych.
Awokado pokroić w ukośne cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniało.
Plasterki awokado ułożyć na sałacie.
Mozzarellę pokroić na cienkie plasterki i położyć na sałacie. Jeśli plastry sera ukroją się zbyt grubo – porwać je na mniejsze kawałki.
Suszone pomidory wyjąć z zalewy i przekroić na 2-3 kawałki. Poukładać na sałatce.
Żurawinę wyjąć z zalewy z suszonych pomidorów i dodać do sałatki.
Czarne oliwki (bez pestek) osączyć z zalewy.
Przekroić na pół i dodać do sałatki.
Sałatkę polać winegretem – wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą. W smaku sos powinien być wyraźnie słodki i jednocześnie kwaśny.
Na koniec sałatkę oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
Posypać podprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika. Sałatkę schować do lodówki przynajmniej na pół godziny.
Sałatkę można podawać samodzielnie lub z grzankami ziołowymi – ulubione pieczywo pokroić na kromki, posmarować oliwą z suszonych pomidorów, posypać dowolnymi ziołami i lekko zrumienić w piekarniku nagrzanym do 200°C. Czas podpiekania grzanek, w zależności od rodzaju pieczywa, zajmie około 4-7 minut.
Inne propozycje na pożywne sałatki znajdziecie pod tagiem sałatka.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając swoje zdjęcie na Instagram lub Facebook. Abym Cię znalazła oznacz mnie za pomocą wzmianki @smakodzyskany oraz hasztagiem #smakodzyskany. Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook