Sałatka z pieczoną gruszką

Sałatka którą można serwować zarówno na ciepło jak i na zimno. Ponadczasowa klasyka – gruszka i ser pleśniowy. Plus orzechy włoskie, wyrazista sałata i szynka szwarcwaldzka lub serrano sprawią, że sałatka będzie sytna i może być podana jako danie obiadowe. Zamiast szynki dojrzewającej możecie użyć dobrej jakości boczku. Powinien być bardzo cieniutko pokrojony, aby po upieczeniu był fajnie chrupiący. Polecam!Sałatka z pieczoną gruszką

Sałatka z pieczoną gruszką – składniki dla 2-3 osób.

80-100 g rukoli lub innej ulubionej sałaty (np. szpinak baby)
2-3 dojrzałe gruszki
8-12  plastrów cienko pokrojonego boczku lub szynki dojrzewającej (np. parmeńska, serrano czy szwarcwaldzka)
1-2 garście orzechów włoskich podprażonych na suchej patelni
50-60 g sera z niebieską pleśnią (np. lazur, rokpol, gorgonzola, stilton itp.)
1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
Garść listków tymianku
Oliwa do skropienia

Sos serowy:
15-20 g sera z niebieską pleśnią
2 łyżki mleka
1 łyżeczka jogurtu naturalnego lub śmietany 12%
Świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Sos winegret:
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka sosu balsamicznego
Szczypta soli
Świeżo zmielony pieprz

Sałatka z pieczoną gruszką – przygotowanie:

Gruszki umyć, pokroić na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Nie ma konieczności ich obierania, ale jak ktoś nie lubi skórki, może obrać.

Każdą gruszkę owinąć plasterkiem boczku lub szynki dojrzewającej. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Polać odrobiną oliwy (1-2 łyżki) i rozsmarować aby każda gruszka w całości była pokryta oliwą. Posypać ziołami prowansalskimi i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C. Piec około 15-30 minut do momentu aż szynka i gruszki będą zrumienione. Czas pieczenia zależy od tego jak bardzo dojrzałe są gruszki.

W międzyczasie przygotować sosy.

Sos serowy – do małego garnuszka wrzucić kawałki sera i wlać odrobinę mleka. Podgrzewać do momentu aż ser się rozpuści i połączy z mlekiem. Dodać jogurt naturalny lub śmietanę, świeżo zmielony czarny pieprz i wymieszać. Jeśli sos wg Was ma zbyt mocno wyrazisty smak serowy, można dodać odrobinę więcej jogurtu lub śmietany.

Sos winegret – wszystkie składniki umieścić w kubeczku i dokładnie ze sobą wymieszać.

Na dużej paterze (lub 2-3 talerzach) wyłożyć umytą rukolę i listki tymianku. Posypać podprażonymi i z grubsza posiekanymi orzechami włoskimi. Dodać pokruszone kawałki sera pleśniowego. Ułożyć upieczone gruszki (mogą być gorące), polać przygotowanymi wcześniej sosami i również tym który wytopił się podczas pieczenia gruszek. Całość oprószyć świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Smacznego!

Sałatka z pieczoną gruszkąGruszki przekroić na cztery części i owinąć boczkiem lub szynką dojrzewającą.

Sałatka z pieczoną gruszkąUłożyć w naczyniu żaroodpornym.

Sałatka z pieczoną gruszkąSkropić oliwą, natrzeć gruszki tak aby w całości były „naoliwione”. Posypać ziołami prowansalskimi i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Sałatka z pieczoną gruszkąWstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C. Piec około 15-30 minut do momentu aż szynka i gruszki będą ładnie zrumienione. Czas pieczenia zależy od tego jak bardzo dojrzałe są gruszki.

Sałatka z pieczoną gruszkąNa dużym talerzu rozłożyć liście sałaty, tymianku, orzechów włoskich. Rozkruszyć kawałki sera pleśniowego. Dodać upieczone gruszki, polać sosem powstałym podczas pieczenia owoców oraz sosem serowym i winegret.

Sałatka z pieczoną gruszką

Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *