Sałatka którą można serwować zarówno na ciepło jak i na zimno. Ponadczasowa klasyka – gruszka i ser pleśniowy. Plus orzechy włoskie, wyrazista sałata i szynka szwarcwaldzka lub serrano sprawią, że sałatka będzie sytna i może być podana jako danie obiadowe. Zamiast szynki dojrzewającej możecie użyć dobrej jakości boczku. Powinien być bardzo cieniutko pokrojony, aby po upieczeniu był fajnie chrupiący. Polecam!
Sałatka z pieczoną gruszką – składniki dla 2-3 osób.
80-100 g rukoli lub innej ulubionej sałaty (np. szpinak baby)
2-3 dojrzałe gruszki
8-12 plastrów cienko pokrojonego boczku lub szynki dojrzewającej (np. parmeńska, serrano czy szwarcwaldzka)
1-2 garście orzechów włoskich podprażonych na suchej patelni
50-60 g sera z niebieską pleśnią (np. lazur, rokpol, gorgonzola, stilton itp.)
1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
Garść listków tymianku
Oliwa do skropienia
Sos serowy:
15-20 g sera z niebieską pleśnią
2 łyżki mleka
1 łyżeczka jogurtu naturalnego lub śmietany 12%
Świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Sos winegret:
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka sosu balsamicznego
Szczypta soli
Świeżo zmielony pieprz
Sałatka z pieczoną gruszką – przygotowanie:
Gruszki umyć, pokroić na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Nie ma konieczności ich obierania, ale jak ktoś nie lubi skórki, może obrać.
Każdą gruszkę owinąć plasterkiem boczku lub szynki dojrzewającej. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Polać odrobiną oliwy (1-2 łyżki) i rozsmarować aby każda gruszka w całości była pokryta oliwą. Posypać ziołami prowansalskimi i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C. Piec około 15-30 minut do momentu aż szynka i gruszki będą zrumienione. Czas pieczenia zależy od tego jak bardzo dojrzałe są gruszki.
W międzyczasie przygotować sosy.
Sos serowy – do małego garnuszka wrzucić kawałki sera i wlać odrobinę mleka. Podgrzewać do momentu aż ser się rozpuści i połączy z mlekiem. Dodać jogurt naturalny lub śmietanę, świeżo zmielony czarny pieprz i wymieszać. Jeśli sos wg Was ma zbyt mocno wyrazisty smak serowy, można dodać odrobinę więcej jogurtu lub śmietany.
Sos winegret – wszystkie składniki umieścić w kubeczku i dokładnie ze sobą wymieszać.
Na dużej paterze (lub 2-3 talerzach) wyłożyć umytą rukolę i listki tymianku. Posypać podprażonymi i z grubsza posiekanymi orzechami włoskimi. Dodać pokruszone kawałki sera pleśniowego. Ułożyć upieczone gruszki (mogą być gorące), polać przygotowanymi wcześniej sosami i również tym który wytopił się podczas pieczenia gruszek. Całość oprószyć świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Smacznego!
Gruszki przekroić na cztery części i owinąć boczkiem lub szynką dojrzewającą.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Skropić oliwą, natrzeć gruszki tak aby w całości były „naoliwione”. Posypać ziołami prowansalskimi i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C. Piec około 15-30 minut do momentu aż szynka i gruszki będą ładnie zrumienione. Czas pieczenia zależy od tego jak bardzo dojrzałe są gruszki.
Na dużym talerzu rozłożyć liście sałaty, tymianku, orzechów włoskich. Rozkruszyć kawałki sera pleśniowego. Dodać upieczone gruszki, polać sosem powstałym podczas pieczenia owoców oraz sosem serowym i winegret.
Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook