Sezon na truskawki powoli dobiega końca, ale może jeszcze się uda Wam spróbować tej pysznej sałatki. Składniki, wydawałoby się mocno kontrastujące w smaku, a jednak idealnie ze sobą współgrają. Soczyste truskawki działają orzeźwiająco, słona feta dopełnia smak, pistacje przyjemnie chrupią, a miodowo – imbirowy dresing lekko zaostrza i nadaje sałatce charakteru Sałatkę robi się szybko, można ją podać na drugie śniadanie, lunch lub lekką kolację. Dobrze schłodzona będzie idealną przekąską na upały. Koniecznie jej spróbujcie!
Sałatka z truskawkami i serem feta – składniki:
15-20 sztuk truskawek
70 g fety
100 g pistacji
Kilka sporych gałązek mięty
2 garście rukoli
1 garść mieszanki sałat (np. mix sałat, roszponka, szpinak baby)
Świeżo mielony czarny pieprz
Dresing:
1-2 cm kawałek imbiru
1 łyżeczka miodu
2 łyżki soku z cytryny
3-4 łyżki oliwy
1 łyżeczka sosu balsamico*
Dodatkowo do polania:
Sos balsamico* (około 2 łyżeczki)
Jeśli nie macie sosu balsamico, możecie go przyrządzić następująco: 5-6 łyżek octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka miodu. Dokładnie ze sobą wymieszać w garnuszku, postawić na niezbyt mocnym ogniu i redukować do momentu, aż uzyskamy gęsty sos.
Sałatka z truskawkami i serem feta – wykonanie:
Na dużym półmisku (lub dwóch talerzach obiadowych) ułożyć rukolę wraz z mieszanką sałat. Dodać pokrojoną w kostkę (lub rozkruszoną) fetę. Truskawki przekroić na pół i poukładać na sałacie. Dodać listki mięty, jeśli są duże, to należy je porwać na mniejsze kawałki. Pistacje wyłuskać, grubo posiekać i posypać nimi sałatkę.
Przygotować sos sałatkowy. Korzeń imbiru obrać i zetrzeć na tartce o drobnych oczkach. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym dresingiem polać sałatkę. Całość oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem i polać sosem balsamico.
Sałatkę schować na około pół godziny do lodówki.
Smacznego!
Na dużym półmisku ułożyć sałaty. Dodać pokruszoną lub pokrojoną w małą kostkę fetę.
Truskawki przekroić na pół. Większe można podzielić na cztery części, a malutkie zostawić w całości.
Truskawki poukładać na sałacie.
Dodać listki mięty. Małe mogą być w całości, większe posiekać lub porwać na mniejsze kawałki.
Wyłuskane pistacje grubo posiekać i posypać nimi sałatkę.
Przygotować dresing sałatkowy. Obrany kawałeczek imbiru zetrzeć na tartce o drobnych oczkach.
Dodać sok z cytryny, oliwę…
…miód i sos balsamico. Energicznie wymieszać ze sobą wszystkie składniki sosu.
Dresingiem polać sałatkę.
Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Polać sosem balsamico.
Gotową sałatkę schować na pół godziny do lodówki.
Sałatkę możemy podawać samodzielnie lub z grzankami.
Sałatka z truskawkami, serem feta, pistacjami i miętą.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając swoje zdjęcie na Instagram lub Facebook. Abym Cię znalazła oznacz mnie za pomocą wzmianki @smakodzyskany oraz hasztagiem #smakodzyskany. Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook