Sylwester zbliża się wielkimi krokami i z tej okazji mam dla Was wyjątkową propozycję – sałatkę z gruszką gotowaną w czerwonym winie oraz mini tartaletki w kształcie gwiazdek z ciasta francuskiego. Całość wygląda efektywne i idealnie wpisują się w klimat sylwestrowej nocy. Do tego wykwintny, czerwony drink który wizualnie nawiązuje do składników w sałatce i tartaletkach, dzięki temu wspaniale uświetni wyjątkowe okazje.
Sałatka z gruszką gotowaną w czerwonym winie dobrze komponuje się z intensywnym smakiem sera pleśniowego. Dodatek winogron, orzechów oraz mieszanki sałat z rukoli i roszponki sprawia, że każdy kęs tej sałatki zachwyca bogactwem smaków i różnorodnością tekstur.
Zamiast tradycyjnych grzanek czy pieczywa, do sałatki można przygotować wykwintne mini tartaletki z ciasta francuskiego. Z okazji sylwestra postanowiłam nadać im nietypowego kształtu i za pomocą foremki do ciasteczek wycięłam gwiazdki. Taki kształt dodaje uroku i sprawia, że prezentują się niezwykle efektownie na stole. Są szybkie w przygotowaniu i świetnie komponują się z sałatką, tworząc idealny zestaw przekąsek na sylwestrowy wieczór.
Jednym z kluczowych elementów sylwestrowej imprezy są drinki! W sałatce są wytrawne, lekko pikantne oraz słodkie nuty smakowe. Dzięki temu mamy szerokie pole do popisu w doborze napoju. Będą pasowały zarówno łagodniejsze koktajle, jak i te bardziej intensywne.
Dla miłośników wyrazistych połączeń ciekawę opcją będzie Negroni. Ma głęboki, czerwony kolor, a połączenie goryczy Campari, słodyczy wermutu i smaku ginu doskonale kontrastują z serem pleśniowym.
Dla osób, które preferują delikatniejszy koktajl, polecam Aperol Spritz. Mimo, że jest mniej gorzki, dalej ma wyrazisty, słodko-gorzki smak który świetnie komponuje się z owocowymi i wytrawnymi akcentami sałatki.
A dla osób które preferują harmonijne połączenie smaków przypadnie do gustu orzeźwiający Campari Spritz który również dobrze komponuje się z wytrawnymi tonami sałatki.
Pomysły na drinki zaczerpnęłam z portalu Winnicalidla.pl, na którym znajdziecie mnóstwo inspiracji na każdą okazję. Jeśli szukasz więcej smakowitych propozycji na sylwestrową zabawę, zapraszam tutaj (14 prostych drinków do zrobienia w domu).
Po raz kolejny mam przyjemność zostać zaproszona do współpracy z Winnicalidla.pl. Jest to portal rezerwacyjny, gdzie online można zarezerwować alkohole z całego świata. Już nawet następnego dnia możecie odebrać i opłacić swoją rezerwację przy okazji codziennych zakupów w Lidlu.
Winnicalidla.pl jest prawdziwą kopalnią wiedzy o winach i alkoholu. To miejsce, gdzie znajdziesz mnóstwo inspiracji do kulinarnych eksperymentów. Dowiesz się, jakie alkohole najlepiej komponują się z wybranymi potrawami, a także odkryjesz pomysły na szybkie i efektowne drinki które urozmaicą menu o pasujące koktajle np. do przekąsek czy sałatek!
Sylwestrowa sałatka z gruszką gotowaną w winie – składniki:
Dwie garście ulubionych sałat, np. rukola, roszponka, szpinak lub innej ulubiona
3 twarde gruszki
150 g sera pleśniowego
Garść orzechów włoskich
Spora garść słodkich winogron bezpestkowych
Oliwa do skropienia sałatki
Świeżo mielony pieprz
Sok z cytryny do skropienia gruszek
Do gotowania gruszek:
Ok. 300 ml wytrawnego wina
1 płaska łyżeczka przyprawy piernikowej
1 laska cynamonu
5-6 łupin kardamonu
5-7 ziaren czarnego pieprzu
5-7 goździków
1 łyżka miodu
Sos sałatkowy:
50 g sera pleśniowego
20-30 ml śmietanki (30 lub 36%)
1-2 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
Świeżo mielony pieprz
Gwiazdkowe tartaletki z ciasta francuskiego:
1 płat ciasta francuskiego
80-100 g gorgonzoli z mascarpone i pistacjami
1 mała gruszka
Garść borówek
Gałązki rozmarynu
Miód do skropienia tartaletek
Świeżo mielony pieprz
1 żółtko do posmarowania ciasta
Sylwestrowa sałatka z gruszką gotowaną w winie – wykonanie:
Gruszki obrać, pokroić na ósemki i wydrążyć gniazda nasienne. Skropić sokiem z cytryny i umieścić w niewielkim garnuszku. Wlać tyle wina aby gruszki były zanurzone w całości. Dodać wszystkie przyprawy oraz miód i gotować na niezbyt dużym ogniu. Ugotowane i miękkie gruszki wyjąć i osączyć na ręczniku papierowym. Po ostudzeniu można pokroić na mniejsze kawałki.
W międzyczasie orzechy podprażyć na suchej patelni oraz przygotować sos sałatkowy. Ser pleśniowy z odrobiną śmietanki podgrzewać na niewielki ogniu. Cały czas mieszać, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Następnie dodać jogurt naturalny, świeżo mielony pieprz i dokładnie wymieszać.
Kiedy gruszki się gotują i/lub stygną przygotować tartaletki. Z ciasta francuskiego powycinać gwiazdki za pomocą foremki do ciasteczek.
Gruszkę obrać i pokroić na małe kawałeczki np. słupki. Wycięte gwiazdki z ciasta przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować rozbełtanym żółtkiem. Następnie poukładać kawałeczki gruszki i gorgonzoli z pistacjami. Ser skropić miodem, położyć na każdą gwiazdkę 2-3 borówki oraz gałązki rozmarynu. Tartaletki delikatnie oprószyć świeżo mielonym pieprzem i piec około 20-30 minut w temperaturze 180°C.
Przygotowanie sałatki. Na półmisku lub na dwóch talerzach obiadowych rozłożyć sałaty. Poukładać ugotowane w winie gruszki, dodać rozkruszony ser pleśniowy, winogron (duży przekroić na pół) oraz posypać podprażonymi orzechami włoskimi. Polać sosem sałatkowym, skropić oliwą i oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
Sałatkę podawać tartaletkami z ciasta francuskiego.
Smacznego!
Gruszki obrać.
Pokroić na ósemki i wydrążyć gniazda nasienne.
Skropić sokiem z cytryny.
Umieścić w niewielkim garnuszku.
Wlać czerwone wytrawne wino.
Wina wlewamy tyle aby gruszki były zanurzone w całości.
Dodać wszystkie przyprawy oraz miód i gotować na niezbyt dużym ogniu.
Ugotowane i miękkie gruszki wyjąć i osączyć na ręczniku papierowym. Po ostudzeniu można pokroić na mniejsze kawałki.
Przygotowanie sałatki. Na półmisku lub na dwóch talerzach obiadowych rozłożyć sałaty.
Poukładać ugotowane w winie gruszki.
Następnie dodać rozkruszony ser pleśniowy oraz winogron – jeśli jest duży należy go przekroić na pół.
Sałatkę posypać podprażonymi orzechami włoskimi.
Polać sosem sałatkowym: ser pleśniowy z odrobiną śmietanki podgrzewać na niewielki ogniu. Cały czas mieszać, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Następnie dodać jogurt naturalny, świeżo mielony pieprz i dokładnie wymieszać.
Gotową sałatkę skropić oliwą i oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Podawać tartaletkami z ciasta francuskiego.
Z ciasta francuskiego powycinać gwiazdki za pomocą foremki do ciasteczek.
Wycięte gwiazdki z ciasta przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować rozbełtanym żółtkiem.
Następnie poukładać małe kawałeczki gruszki.
Gorgonzolę z pistacjami pokroić na małe kawałki.
Układać na tartaletkach.
Ser skropić miodem.
Położyć na każdą gwiazdkę 2-3 borówki.
Na koniec dać rozmaryn…
…oraz oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Piec około 20-30 minut w temperaturze 180°C.
Sałatka z gruszką gotowaną w winie podawana z tartaletkami z ciasta francuskiego.
Klasyczny drink Negroni udekorowany dodatkami które wizualnie nawiązują do sałatki.
[Współpraca reklamowa] z @lidlpolska
#HejWinnica #WinnicaLidla
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając swoje zdjęcie na Instagram lub Facebook. Abym Cię znalazła oznacz mnie za pomocą wzmianki @smakodzyskany oraz hasztagiem #smakodzyskany. Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook