Sylwestrowa sałatka z gruszką gotowaną w winie

Sylwester zbliża się wielkimi krokami i z tej okazji mam dla Was wyjątkową propozycję – sałatkę z gruszką gotowaną w czerwonym winie oraz mini tartaletki w kształcie gwiazdek z ciasta francuskiego.  Całość wygląda efektywne i idealnie wpisują się w klimat sylwestrowej nocy. Do tego wykwintny, czerwony drink który wizualnie nawiązuje do składników w sałatce i tartaletkach, dzięki temu wspaniale uświetni wyjątkowe okazje.

Sałatka z gruszką gotowaną w czerwonym winie dobrze komponuje się z intensywnym smakiem sera pleśniowego. Dodatek winogron, orzechów oraz mieszanki sałat z rukoli i roszponki sprawia, że każdy kęs tej sałatki zachwyca bogactwem smaków i różnorodnością tekstur.

Zamiast tradycyjnych grzanek czy pieczywa, do sałatki można przygotować wykwintne mini tartaletki z ciasta francuskiego. Z okazji sylwestra postanowiłam nadać im nietypowego kształtu i za pomocą foremki do ciasteczek wycięłam gwiazdki. Taki kształt dodaje uroku i sprawia, że prezentują się niezwykle efektownie na stole. Są szybkie w przygotowaniu i świetnie komponują się z sałatką, tworząc idealny zestaw przekąsek na sylwestrowy wieczór.

Jednym z kluczowych elementów sylwestrowej imprezy są drinki! W sałatce są wytrawne, lekko pikantne oraz słodkie nuty smakowe. Dzięki temu mamy szerokie pole do popisu w doborze napoju. Będą pasowały zarówno łagodniejsze koktajle, jak i te bardziej intensywne.

Dla miłośników wyrazistych połączeń ciekawę opcją będzie Negroni. Ma głęboki, czerwony kolor, a połączenie goryczy Campari, słodyczy wermutu i smaku ginu doskonale kontrastują z serem pleśniowym.

Dla osób, które preferują delikatniejszy koktajl, polecam Aperol Spritz. Mimo, że jest mniej gorzki, dalej ma wyrazisty, słodko-gorzki smak który świetnie komponuje się z owocowymi i wytrawnymi akcentami sałatki.

A dla osób które preferują harmonijne połączenie smaków przypadnie do gustu orzeźwiający Campari Spritz który również dobrze komponuje się z wytrawnymi tonami sałatki.

Pomysły na drinki zaczerpnęłam z portalu Winnicalidla.pl, na którym znajdziecie mnóstwo inspiracji na każdą okazję. Jeśli szukasz więcej smakowitych propozycji na sylwestrową zabawę, zapraszam tutaj (14 prostych drinków do zrobienia w domu).

Po raz kolejny mam przyjemność zostać zaproszona do współpracy z Winnicalidla.pl. Jest to portal rezerwacyjny, gdzie online można zarezerwować alkohole z całego świata. Już nawet następnego dnia możecie odebrać i opłacić swoją rezerwację przy okazji codziennych zakupów w Lidlu.

Winnicalidla.pl  jest prawdziwą kopalnią wiedzy o winach i alkoholu. To miejsce, gdzie znajdziesz mnóstwo inspiracji do kulinarnych eksperymentów. Dowiesz się, jakie alkohole najlepiej komponują się z wybranymi potrawami, a także odkryjesz pomysły na szybkie i efektowne drinki które urozmaicą menu o pasujące koktajle np. do przekąsek czy sałatek!

Sylwestrowa sałatka z gruszką gotowaną w winie – składniki:

Dwie garście ulubionych sałat, np. rukola, roszponka, szpinak lub innej ulubiona
3 twarde gruszki
150 g sera pleśniowego
Garść orzechów włoskich
Spora garść słodkich winogron bezpestkowych
Oliwa do skropienia sałatki
Świeżo mielony pieprz
Sok z cytryny do skropienia gruszek

Do gotowania gruszek:

Ok. 300 ml wytrawnego wina
1 płaska łyżeczka przyprawy piernikowej
1 laska cynamonu
5-6 łupin kardamonu
5-7 ziaren czarnego pieprzu
5-7 goździków
1 łyżka miodu

Sos sałatkowy:

50 g sera pleśniowego
20-30 ml śmietanki (30 lub 36%)
1-2 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
Świeżo mielony pieprz

Gwiazdkowe tartaletki z ciasta francuskiego:

1 płat ciasta francuskiego
80-100 g gorgonzoli z mascarpone i pistacjami
1 mała gruszka
Garść borówek
Gałązki rozmarynu
Miód do skropienia tartaletek
Świeżo mielony pieprz
1 żółtko do posmarowania ciasta

Sylwestrowa sałatka z gruszką gotowaną w winie – wykonanie:

Gruszki obrać, pokroić na ósemki i wydrążyć gniazda nasienne. Skropić sokiem z cytryny i umieścić w niewielkim garnuszku. Wlać tyle wina aby gruszki były zanurzone w całości. Dodać wszystkie przyprawy oraz miód i gotować na niezbyt dużym ogniu. Ugotowane i miękkie gruszki wyjąć i osączyć na ręczniku papierowym. Po ostudzeniu można pokroić na mniejsze kawałki.

W międzyczasie orzechy podprażyć na suchej patelni oraz przygotować sos sałatkowy. Ser pleśniowy z odrobiną śmietanki podgrzewać na niewielki ogniu. Cały czas mieszać, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Następnie dodać jogurt naturalny, świeżo mielony pieprz i dokładnie wymieszać.

Kiedy gruszki się gotują i/lub stygną przygotować tartaletki. Z ciasta francuskiego powycinać gwiazdki za pomocą foremki do ciasteczek.

Gruszkę obrać i pokroić na małe kawałeczki np. słupki. Wycięte gwiazdki z ciasta przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować rozbełtanym żółtkiem. Następnie poukładać kawałeczki gruszki i gorgonzoli z pistacjami. Ser skropić miodem, położyć na każdą gwiazdkę 2-3 borówki oraz gałązki rozmarynu. Tartaletki delikatnie oprószyć świeżo mielonym pieprzem i piec około 20-30 minut w temperaturze 180°C.

Przygotowanie sałatki. Na półmisku lub na dwóch talerzach obiadowych rozłożyć sałaty. Poukładać ugotowane w winie gruszki, dodać rozkruszony ser pleśniowy, winogron (duży przekroić na pół) oraz posypać podprażonymi orzechami włoskimi. Polać sosem sałatkowym, skropić oliwą i oprószyć świeżo mielonym pieprzem.

Sałatkę podawać tartaletkami z ciasta francuskiego.

Smacznego!

Gruszki obrać.

Pokroić na ósemki i wydrążyć gniazda nasienne.

Skropić sokiem z cytryny.

Umieścić w niewielkim garnuszku.

Wlać czerwone wytrawne wino.

Wina wlewamy tyle aby gruszki były zanurzone w całości.

Dodać wszystkie przyprawy oraz miód i gotować na niezbyt dużym ogniu.

Ugotowane i miękkie gruszki wyjąć i osączyć na ręczniku papierowym. Po ostudzeniu można pokroić na mniejsze kawałki.

Przygotowanie sałatki. Na półmisku lub na dwóch talerzach obiadowych rozłożyć sałaty.

Poukładać ugotowane w winie gruszki.

Następnie dodać rozkruszony ser pleśniowy oraz winogron – jeśli jest duży należy go przekroić na pół.

Sałatkę posypać podprażonymi orzechami włoskimi.

Polać sosem sałatkowym: ser pleśniowy z odrobiną śmietanki podgrzewać na niewielki ogniu. Cały czas mieszać, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Następnie dodać jogurt naturalny, świeżo mielony pieprz i dokładnie wymieszać.

Gotową sałatkę skropić oliwą i oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Podawać tartaletkami z ciasta francuskiego.

Z ciasta francuskiego powycinać gwiazdki za pomocą foremki do ciasteczek.

Wycięte gwiazdki z ciasta przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować rozbełtanym żółtkiem.

Następnie poukładać małe kawałeczki gruszki.

Gorgonzolę z pistacjami pokroić na małe kawałki.

Układać na tartaletkach.

Ser skropić miodem.

Położyć na każdą gwiazdkę 2-3 borówki.

Na koniec dać rozmaryn…

…oraz oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Piec około 20-30 minut w temperaturze 180°C.

Sylwestrowa sałatka z gruszką gotowaną w winieSałatka z gruszką gotowaną w winie podawana z tartaletkami z ciasta francuskiego.

Klasyczny drink Negroni udekorowany dodatkami które wizualnie nawiązują do sałatki.

[Współpraca reklamowa] z @lidlpolska
#HejWinnica #WinnicaLidla

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając swoje zdjęcie na Instagram lub Facebook. Abym Cię znalazła oznacz mnie za pomocą wzmianki @smakodzyskany oraz hasztagiem #smakodzyskany. Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *