Tarta oreo nutella

Na życzenie męża… do kawy musiało być coś mocno czekoladowego! 😉 Wybrałam tartę bez pieczenia, inspirowaną słynną nutella pie. Smakuje zniewalająco, fani intensywnych smaków czekoladowych będą zachwyceni. A kawa doskonale podkręca słodycz czekolady, ale też i równoważy.

Tarta oreo nutella

Tarta oreo nutella – składniki:

Spód do tarty:
3 opakowania ciasteczek oreo lub neo (3 x 176 g)

Masa:
125 ml śmietanki kremówki 36%
500 g serka mascarpone
4 porządnie czubate łyżki kremu nutella (około 200-220 g)
3 czubate łyżeczki kakao
Opcjonalnie 1-2 łyżki cukru pudru*

Do dekoracji:
1 opakowanie ciasteczek oreo (176 g)
Dowolne owoce, np. maliny, jeżyny, borówki itp.

* cukier puder dodać wedle uznania. Moim zdaniem tarta jest dość słodka od kremu nutella i nie ma konieczności dosładzania

Tarta oreo nutella – wykonanie:

Spód do tarty:
Ciasteczka oreo (wraz z nadzieniem) połamać na mniejsze kawałki i zblendować. Blendujemy na tyle długo, aż konsystencja będzie przypominała mokry piasek, a po ściśnięciu ciasto będzie się dobrze sklejać.

Formę do tarty (o średnicy 29 cm i wysokości 2 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Najlepsza będzie taka z wyjmowanym dnem. Wysypać zblendowane ciasteczka oreo i wyłożyć spód oraz brzegi formy. Aby spód był sztywny i trzymał „fason”, należy mocno docisnąć np. za pomocą szklanki.

Masa:
Kremówkę ubić na sztywno. Połączyć z serkiem mascarpone  miksując na najwolniejszych obrotach. Następnie dodać nutellę i przesiane kakao (razem z cukrem pudrem jeśli dodajemy) – wymieszać delikatnie, tylko do połączenia się składników. Czekoladową masę wyłożyć na przygotowany wcześniej spód tarty. Udekorować owocami i ciasteczkami oreo. Tartę przechowywać w lodówce. Zanim wyjmiemy z formy i przełożymy na paterę najlepiej odczekać całą noc aż tarta dobrze zesztywnieje.

Smacznego!

Tarta oreo nutellaCiasteczka oreo wraz z nadzieniem połamać na mniejsze kawałki i zblendować. Blendujemy tak długo, aż konsystencja będzie przypominała mokry piasek.

Tarta oreo nutellaCiasteczkami wyłożyć spód i boki formy do tarty i mocno docisnąć np. za pomocą szklanki.

Tarta oreo nutellaKremówkę ubić na sztywno i połączyć z serkiem mascarpone.

Tarta oreo nutellaNastępnie dodać nutellę i przesiane kakao. Jeśli masa będzie dla Was za mało słodka, można dodać odrobinę cukru pudru.

Tarta oreo nutellaMieszać delikatnie, tylko do połączenia się składników. Masy nie należy miksować zbyt długo aby się nie „zwarzyła”.

Tarta oreo nutellaCzekoladową masę wyłożyć na przygotowany wcześniej spód tarty.

Tarta oreo nutellaUdekorować dowolnymi owocami i ciasteczkami oreo. Tartę przechowywać w lodówce. Zanim wyjmiemy z formy i przełożymy na paterę najlepiej odczekać całą noc aż tarta dobrze zesztywnieje.

Tarta oreo nutella

Tarta oreo nutella

Propozycje przepisów na inne tarty znajdziecie tutaj.

Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *