Tarta z łososiem i żurawiną

Tarta z łososiem i żurawiną z dodatkiem kremowego serka camemebert to absolutnie wspaniała przystawka do lampki wina. Może być podana na ciepło i tak smakuje najlepiej. Połączenie soczystego łososia i kwaskowatej żurawiny sprawdza się w wielu sytuacjach, ale zadziała szczególnie w okresie świąteczno-karnawałowym i zrobi duże wrażenie na gościach.

Poniższy przepis na tartę może być podany np. na obiad/kolację dla dwóch osób lub jako przystawka dla większej liczby osób (4-6).

Tarta z łososiem i żurawiną

Tarta z łososiem i żurawiną (porcja dla 2 osób) – składniki:

Ok. 500 g fileta z łososia (bez skóry)
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 słoiczek konfitury z żurawinowej (ok. 200-250 g)
Garść świeżej żurawiny (opcjonalnie)
150 g kremowego serka camembert (do smarowania)
Świeżo zmielony pieprz
1 małe jajko – rozbełtane, do posmarowania ciasta

Do podania:
Kawałki cytryny do skropienia
Opcjonalnie dodatkowa porcja konfitury żurawinowej

Tarta z łososiem i żurawiną – wykonanie:

Łososia umyć w zimnej wodzie i osuszyć ręczniczkiem papierowym. Pokroić na 0,5 cm plasterki.

Płat ciasta francuskiego przekroić wzdłuż na 5 długich pasów. Każdy z nich posmarować kremowym serkiem camembert i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Sól moim zdaniem jest tutaj zbędna, gdyż łosoś, jak każda morska ryba jest słony. Następnie posmarować konfiturą z żurawiny i ułożyć plasterki łososia. Na koniec, jeśli używamy, posypać świeżą żurawiną (warto!).

Zwijanie tarty (podgląd „krok po kroku” na zdjęciach poniżej)

Pierwszy pasek z dodatkami zwinąć luźno i uformować „różę”. Następnie uformowaną różę przenieść na drugi pasek i dalej formować większą różę. Czynność powtórzyć z trzecim paskiem. Ciasto z łososiem przenieść do formy do tarty (średnica ok. 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe dwa pasy pokroić na mniejsze kawałki i wypełnić formę do tarty. Całość tak uformować, aby wizualnie przypominało „różę”. Ciasto nie powinno być zbyt mocno zwinięte, aby tarta po upieczeniu nie była zbyt wodnista. W trakcie pieczenia żurawina puści sok który częściowo odparuje. Na koniec brzegi ciasta francuskiego posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec do momentu, aż tarta się ładnie zrumieni. Zajmie to około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.

Podawać z kawałkami cytryny do skropienia i ewentualnie z dodatkową porcją konfitury żurawinowej.

Smacznego!

Tarta z łososiem i żurawinąPłat ciasta francuskiego przekroić wzdłuż na 5 długich pasków.

Tarta z łososiem i żurawinąKażdy z pasków posmarować kremowym serkiem camembert.

Tarta z łososiem i żurawinąNastępnie posmarować konfiturą z żurawiny.

Tarta z łososiem i żurawinąPołożyć plasterki łososia.

Tarta z łososiem i żurawinąPoukładać świeże owoce żurawiny.

Tarta z łososiem i żurawinąPasek ciasta francuskiego wraz z dodatkami zwinąć luźno w rulon.

Tarta z łososiem i żurawinąPrzenieść na następny pasek i zwinąć w większą „różę”.

Tarta z łososiem i żurawinąUłożyć w formie do tarty. Ciasto nie powinno być zbyt mocno ściśnięte, aby wilgoć mogła łatwo odparować – świeża  żurawina w trakcie pieczenia puści sok.

Tarta z łososiem i żurawinąBrzegi ciasta francuskiego posmarować rozbełtanym jajkiem.

Tarta z łososiem i żurawinąPiec do momentu, aż tarta się ładnie zrumieni. Zajmie to około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.

Tarta z łososiem i żurawinąTartę podawać z kawałkami cytryny do skropienia i ewentualnie z dodatkową porcją konfitury żurawinowej.

Tarta z łososiem i żurawiną

Gdybyście szukali innego pomysłu na przystawkę do wina – polecam sałatkę z pieczoną gruszką.

Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *