Tarta z łososiem i żurawiną z dodatkiem kremowego serka camemebert to absolutnie wspaniała przystawka do lampki wina. Może być podana na ciepło i tak smakuje najlepiej. Połączenie soczystego łososia i kwaskowatej żurawiny sprawdza się w wielu sytuacjach, ale zadziała szczególnie w okresie świąteczno-karnawałowym i zrobi duże wrażenie na gościach.
Poniższy przepis na tartę może być podany np. na obiad/kolację dla dwóch osób lub jako przystawka dla większej liczby osób (4-6).
Tarta z łososiem i żurawiną (porcja dla 2 osób) – składniki:
Ok. 500 g fileta z łososia (bez skóry)
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 słoiczek konfitury z żurawinowej (ok. 200-250 g)
Garść świeżej żurawiny (opcjonalnie)
150 g kremowego serka camembert (do smarowania)
Świeżo zmielony pieprz
1 małe jajko – rozbełtane, do posmarowania ciasta
Do podania:
Kawałki cytryny do skropienia
Opcjonalnie dodatkowa porcja konfitury żurawinowej
Tarta z łososiem i żurawiną – wykonanie:
Łososia umyć w zimnej wodzie i osuszyć ręczniczkiem papierowym. Pokroić na 0,5 cm plasterki.
Płat ciasta francuskiego przekroić wzdłuż na 5 długich pasów. Każdy z nich posmarować kremowym serkiem camembert i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Sól moim zdaniem jest tutaj zbędna, gdyż łosoś, jak każda morska ryba jest słony. Następnie posmarować konfiturą z żurawiny i ułożyć plasterki łososia. Na koniec, jeśli używamy, posypać świeżą żurawiną (warto!).
Zwijanie tarty (podgląd „krok po kroku” na zdjęciach poniżej)
Pierwszy pasek z dodatkami zwinąć luźno i uformować „różę”. Następnie uformowaną różę przenieść na drugi pasek i dalej formować większą różę. Czynność powtórzyć z trzecim paskiem. Ciasto z łososiem przenieść do formy do tarty (średnica ok. 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe dwa pasy pokroić na mniejsze kawałki i wypełnić formę do tarty. Całość tak uformować, aby wizualnie przypominało „różę”. Ciasto nie powinno być zbyt mocno zwinięte, aby tarta po upieczeniu nie była zbyt wodnista. W trakcie pieczenia żurawina puści sok który częściowo odparuje. Na koniec brzegi ciasta francuskiego posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec do momentu, aż tarta się ładnie zrumieni. Zajmie to około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.
Podawać z kawałkami cytryny do skropienia i ewentualnie z dodatkową porcją konfitury żurawinowej.
Smacznego!
Płat ciasta francuskiego przekroić wzdłuż na 5 długich pasków.
Każdy z pasków posmarować kremowym serkiem camembert.
Następnie posmarować konfiturą z żurawiny.
Położyć plasterki łososia.
Poukładać świeże owoce żurawiny.
Pasek ciasta francuskiego wraz z dodatkami zwinąć luźno w rulon.
Przenieść na następny pasek i zwinąć w większą „różę”.
Ułożyć w formie do tarty. Ciasto nie powinno być zbyt mocno ściśnięte, aby wilgoć mogła łatwo odparować – świeża żurawina w trakcie pieczenia puści sok.
Brzegi ciasta francuskiego posmarować rozbełtanym jajkiem.
Piec do momentu, aż tarta się ładnie zrumieni. Zajmie to około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.
Tartę podawać z kawałkami cytryny do skropienia i ewentualnie z dodatkową porcją konfitury żurawinowej.
Gdybyście szukali innego pomysłu na przystawkę do wina – polecam sałatkę z pieczoną gruszką.
Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook