Wiosenna sałatka z łososiem

Wiosenna sałatka z łososiem, pełna zielonych dodatków, z jajkami ugotowanymi na półtwardo to pyszna propozycja na Wielkanoc i nie tylko. Można ją zabrać na lunch do pracy lub też przygotować na podwieczorek lub kolację w domu.

Jajko i łosoś to smakowo bardzo udany duet! Sałatka może być też zrobiona na sałacie lodowej. W sezonie wiosennym kiełki można zamienić na rzeżuchę.

WIOSENNA SAŁATKA Z ŁOSOSIEM – składniki:

2 garście rukoli
2 garście mieszanki sałat
20-30 g kiełków brokuła lub rzeżuchy
150 g łososia wędzonego na zimno
1 mały ogórek szklarniowy
0,5 awokado
1/4 zielonej papryki
3 ugotowane półtwardo jajka
Sok z połowy cytryny
20 – 30 g pestek słonecznika
Świeżo mielony pieprz
Oliwa do skropienia sałatki

Sos do sałatki:

¼ szklanki oliwy
2 – 3 łyżki soku z cytryny
1 płaska łyżeczka miodu
0,5 łyżeczki musztardy miodowej
Duża szczypta suszonego ziół np. prowansalskie
Sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Do podania:

Grzanki

WIOSENNA SAŁATKA Z ŁOSOSIEM – wykonanie:

Rukolę, sałatę oraz kiełki umyć i osuszyć. Sałaty ułożyć na dużym półmisku lub dwóch talerzach obiadowych.

Wszystkie warzywa – ogórek, papryka i awokado – dokładnie umyć (awokado obrać ze skóry) i pokroić na cienkie plasterki. Ułożyć na sałacie w następującej kolejności (na dole zdjęcia krok po kroku): plasterki ogórka, połowę kiełków brokuła i awokado. Następnie poukładać plasterki łososia oraz paprykę. Całość skropić sokiem z cytryny, głównie łososia i awokado aby nie ściemniało.

Każde jajko przekroić wzdłuż na cztery kawałki i poukładać na sałatce. Posypać drugą połową kiełków brokuła.

Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni i posypać na sałatkę.

Polać sosem – wszystkie składniki umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać. Sos powinien być lekko słodki i jednocześnie wyraźnie kwaskowaty.

Na koniec sałatkę oprószyć świeżo zmielonym pieprzem oraz skropić oliwą. Podawać samodzielnie lub z grzankami.

Smacznego!

Sałaty ułożyć na dużym półmisku lub dwóch talerzach obiadowych. Następnie położyć plasterki ogórka.

Rozłożyć połowę kiełków brokuła…

…i pokrojone w plastry awokado.

Następnie poukładać kawałki łososia…

…oraz pokrojoną paprykę.

Całość skropić sokiem z cytryny, głównie łososia i awokado aby nie ściemniało.

Jajka przekroić wzdłuż na cztery kawałki i poukładać na sałatce.

Posypać drugą połową kiełków brokuła. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni i dodać do sałatki.

Sałatkę polać sosem – wszystkie składniki umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać. Sos powinien być lekko słodki i jednocześnie wyraźnie kwaskowaty.

Na koniec sałatkę skropić oliwą i gotowe! Podawać samodzielnie lub z grzankami.

Pozostałe propozycje na najbliższe święta znajdziecie pod tagiem Wielkanoc.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając swoje zdjęcie na Instagram lub Facebook. Abym Cię znalazła oznacz mnie za pomocą wzmianki @smakodzyskany oraz hasztagiem #smakodzyskany. Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *