Wiosenna sałatka z łososiem, pełna zielonych dodatków, z jajkami ugotowanymi na półtwardo to pyszna propozycja na Wielkanoc i nie tylko. Można ją zabrać na lunch do pracy lub też przygotować na podwieczorek lub kolację w domu.
Jajko i łosoś to smakowo bardzo udany duet! Sałatka może być też zrobiona na sałacie lodowej. W sezonie wiosennym kiełki można zamienić na rzeżuchę.
WIOSENNA SAŁATKA Z ŁOSOSIEM – składniki:
2 garście rukoli
2 garście mieszanki sałat
20-30 g kiełków brokuła lub rzeżuchy
150 g łososia wędzonego na zimno
1 mały ogórek szklarniowy
0,5 awokado
1/4 zielonej papryki
3 ugotowane półtwardo jajka
Sok z połowy cytryny
20 – 30 g pestek słonecznika
Świeżo mielony pieprz
Oliwa do skropienia sałatki
Sos do sałatki:
¼ szklanki oliwy
2 – 3 łyżki soku z cytryny
1 płaska łyżeczka miodu
0,5 łyżeczki musztardy miodowej
Duża szczypta suszonego ziół np. prowansalskie
Sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Do podania:
Grzanki
WIOSENNA SAŁATKA Z ŁOSOSIEM – wykonanie:
Rukolę, sałatę oraz kiełki umyć i osuszyć. Sałaty ułożyć na dużym półmisku lub dwóch talerzach obiadowych.
Wszystkie warzywa – ogórek, papryka i awokado – dokładnie umyć (awokado obrać ze skóry) i pokroić na cienkie plasterki. Ułożyć na sałacie w następującej kolejności (na dole zdjęcia krok po kroku): plasterki ogórka, połowę kiełków brokuła i awokado. Następnie poukładać plasterki łososia oraz paprykę. Całość skropić sokiem z cytryny, głównie łososia i awokado aby nie ściemniało.
Każde jajko przekroić wzdłuż na cztery kawałki i poukładać na sałatce. Posypać drugą połową kiełków brokuła.
Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni i posypać na sałatkę.
Polać sosem – wszystkie składniki umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać. Sos powinien być lekko słodki i jednocześnie wyraźnie kwaskowaty.
Na koniec sałatkę oprószyć świeżo zmielonym pieprzem oraz skropić oliwą. Podawać samodzielnie lub z grzankami.
Smacznego!
Sałaty ułożyć na dużym półmisku lub dwóch talerzach obiadowych. Następnie położyć plasterki ogórka.
Rozłożyć połowę kiełków brokuła…
…i pokrojone w plastry awokado.
Następnie poukładać kawałki łososia…
…oraz pokrojoną paprykę.
Całość skropić sokiem z cytryny, głównie łososia i awokado aby nie ściemniało.
Jajka przekroić wzdłuż na cztery kawałki i poukładać na sałatce.
Posypać drugą połową kiełków brokuła. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni i dodać do sałatki.
Sałatkę polać sosem – wszystkie składniki umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać. Sos powinien być lekko słodki i jednocześnie wyraźnie kwaskowaty.
Na koniec sałatkę skropić oliwą i gotowe! Podawać samodzielnie lub z grzankami.
Pozostałe propozycje na najbliższe święta znajdziecie pod tagiem Wielkanoc.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając swoje zdjęcie na Instagram lub Facebook. Abym Cię znalazła oznacz mnie za pomocą wzmianki @smakodzyskany oraz hasztagiem #smakodzyskany. Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook