Szukasz pomysłu na wyjątkową i pełną kolorów sałatkę? Oto propozycja: sałatka z pieczoną piersią kaczki, marynowaną dynią, suszonymi pomidorami i konfiturą z żurawiny. Soczysty filet kaczki dodaje wykwintnego charakteru, a marynowana dynia o słodko-kwaśnym smaku wyraziście kontrastuje z resztą składników. Całość dopełnia sos musztardowo-miodowo-cytrynowy, który podkreśla harmonię składników. Ta sałatka to świetny pomysł na imprezową przystawkę, lunch, wyjątkową kolację czy elegancką przekąskę na świąteczny stół. Polecam!
Sałatka z kaczką, marynowaną dynią i konfiturą z żurawiny – składniki:
1 opakowanie wolno gotowanego filetu z kaczki
1 opakowanie rukoli (75-100 g)
1 opakowanie mixu listków np. botwinki, szpinaku, roszponki (75 g)
8-10 suszonych pomidorów
280 g marynowanej dyni (waga po odsączeniu)
Pół czerwonej cebuli
Ok. 120 g konfitury z żurawiny
50 g pestek dyni
1 czubata łyżeczka sezamu
2-3 łyżki do polania gotowej sałatki
Świeżo mielony czarny pieprz
Dressing:
4 łyżki oliwy
1-2 łyżki miodu lub syropu klonowego
Sok i otarta skórka z połowy cytryny
1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej
Szczypta świeżo mielonego pieprzu (i sól opcjonalnie)
Szczypta suszonego tymianku lub ziół prowansalskich
Sałatka z kaczką, marynowaną dynią i konfiturą z żurawiny – wykonanie:
Wolno gotowany filet z kaczki upiec według instrukcji na opakowaniu. Po upieczeniu lekko ostudzić i pokroić w plasterki.
W międzyczasie przygotować sałatkę oraz dressing (wszystkie składniki sosu sałatkowego dokładnie ze sobą wymieszać).
Suszone pomidory odsączyć z oliwy i pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli w zalewie jest żurawina, można ją dodatkowo wykorzystać do sałatki.
Cebulę pokroić w cienkie piórka lub półtalarki.
Marynowaną dynię odsączyć z zalewy.
Pestki dyni i sezam można podprażyć na suchej patelni (oddzielnie).
Na dużym półmisku rozłożyć umyte i osuszone sałaty. Ułożyć na niej kawałki marynowanej dyni, suszone pomidory i pokrojoną czerwoną cebulę. Następnie poukładać plasterki pieczonej kaczki oraz kleksy konfitury żurawinowej. Całość oprószyć świeżo mielonym, skropić oliwą i posypać pestkami dyni oraz sezamem
Gotową sałatkę polać dressingiem i można od razu jeść
Smacznego!
Przygotowanie kaczki: wolno gotowany filet upiec według instrukcji na opakowaniu. Po upieczeniu lekko ostudzić i pokroić w plasterki.
Cebulę pokroić w cienkie piórka lub półtalarki.
Suszone pomidory odsączyć z oliwy i pokroić na mniejsze kawałki.
Marynowaną dynię odsączyć z zalewy.
Na dużym półmisku rozłożyć umyte i osuszone sałaty. Na sałacie ułożyć kawałki marynowanej dyni, suszone pomidory…
…i pokrojoną cebulę.
Następnie dodać pokrojone na plasterki upieczony filet z kaczki.
Położyć kilka łyżeczek kleksów konfitury żurawinowej.
Całość oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
Skropić oliwą.
Posypać pestkami dyni (jeśli ktoś lubi, można wcześniej podprażyć na suchej patelni)
Posypać sezamem (również można podprażyć na suchej patelni).
Przygotować dressing.
Wszystkie składniki dressingu umieścić w niewielkim naczyniu i dokładnie wymieszać.
Gotową sałatkę polać przygotowanym dressingiem.
Sałatkę można podawać od razu. Jeśli będziemy podawać później, dressing polewamy tuż przed podaniem.
Jeśli wypróbujesz ten przepis, daj znać, jak Ci smakowało! Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając swoje zdjęcie na Instagram lub Facebook. Abym Cię znalazła oznacz mnie za pomocą wzmianki @smakodzyskany oraz hasztagiem #smakodzyskany. Zapraszam do śledzenia bloga kulinarnego Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook