Wykwintna sałatka z kaczką, marynowaną dynią i konfiturą z żurawiny

Szukasz pomysłu na wyjątkową i pełną kolorów sałatkę? Oto propozycja: sałatka z pieczoną piersią kaczki, marynowaną dynią, suszonymi pomidorami i konfiturą z żurawiny. Soczysty filet kaczki dodaje wykwintnego charakteru, a marynowana dynia  o słodko-kwaśnym smaku wyraziście kontrastuje z resztą składników. Całość dopełnia sos musztardowo-miodowo-cytrynowy, który podkreśla harmonię składników. Ta sałatka to świetny pomysł na imprezową przystawkę, lunch, wyjątkową kolację czy elegancką przekąskę na świąteczny stół. Polecam!

Sałatka z kaczką, marynowaną dynią i konfiturą z żurawiny

Sałatka z kaczką, marynowaną dynią i konfiturą z żurawiny – składniki:

1 opakowanie wolno gotowanego filetu z kaczki
1 opakowanie rukoli (75-100 g)
1 opakowanie mixu listków np.  botwinki, szpinaku, roszponki (75 g)
8-10 suszonych pomidorów
280 g marynowanej dyni (waga po odsączeniu)
Pół czerwonej cebuli
Ok. 120 g konfitury z żurawiny
50 g pestek dyni
1 czubata łyżeczka sezamu
2-3 łyżki do polania gotowej sałatki
Świeżo mielony czarny pieprz

Dressing:

4 łyżki oliwy
1-2 łyżki miodu lub syropu klonowego
Sok i otarta skórka z połowy cytryny
1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej
Szczypta świeżo mielonego pieprzu (i sól opcjonalnie)
Szczypta suszonego tymianku lub ziół prowansalskich

Sałatka z kaczką, marynowaną dynią i konfiturą z żurawiny – wykonanie:

Wolno gotowany filet z kaczki upiec według instrukcji na opakowaniu. Po upieczeniu lekko ostudzić i pokroić w plasterki.

W międzyczasie przygotować sałatkę oraz dressing (wszystkie składniki sosu sałatkowego dokładnie ze sobą wymieszać).

Suszone pomidory odsączyć z oliwy i pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli w zalewie jest żurawina, można ją dodatkowo wykorzystać do sałatki.

Cebulę pokroić w cienkie piórka lub półtalarki.

Marynowaną dynię odsączyć z zalewy.

Pestki dyni i sezam można podprażyć na suchej patelni (oddzielnie).

Na dużym półmisku rozłożyć umyte i osuszone sałaty. Ułożyć na niej  kawałki marynowanej dyni,  suszone pomidory i pokrojoną czerwoną cebulę. Następnie poukładać plasterki pieczonej kaczki oraz kleksy konfitury żurawinowej. Całość oprószyć świeżo mielonym, skropić oliwą i posypać pestkami dyni oraz sezamem

Gotową sałatkę polać dressingiem i można od razu jeść 😉

Smacznego!

Sałatka z kaczką, marynowaną dynią i konfiturą z żurawinyPrzygotowanie kaczki: wolno gotowany filet upiec według instrukcji na opakowaniu. Po upieczeniu lekko ostudzić i pokroić w plasterki.

Sałatka z kaczką, marynowaną dynią i konfiturą z żurawinyCebulę pokroić w cienkie piórka lub półtalarki.

Sałatka z kaczką, marynowaną dynią i konfiturą z żurawinySuszone pomidory odsączyć z oliwy i pokroić na mniejsze kawałki.

Sałatka z kaczką, marynowaną dynią i konfiturą z żurawinyMarynowaną dynię odsączyć z zalewy.

Sałatka z kaczką, marynowaną dynią i konfiturą z żurawinyNa dużym półmisku rozłożyć umyte i osuszone sałaty. Na sałacie ułożyć kawałki marynowanej dyni, suszone pomidory…

Sałatka z kaczką, marynowaną dynią i konfiturą z żurawiny…i pokrojoną cebulę.

Sałatka z kaczką, marynowaną dynią i konfiturą z żurawinyNastępnie dodać pokrojone na plasterki upieczony filet z kaczki.

Sałatka z kaczką, marynowaną dynią i konfiturą z żurawinyPołożyć kilka łyżeczek kleksów konfitury żurawinowej.

Sałatka z kaczką, marynowaną dynią i konfiturą z żurawinyCałość oprószyć świeżo mielonym pieprzem.

Sałatka z kaczką, marynowaną dynią i konfiturą z żurawinySkropić oliwą.

Sałatka z kaczką, marynowaną dynią i konfiturą z żurawinyPosypać pestkami dyni (jeśli ktoś lubi, można wcześniej podprażyć na suchej patelni)

Sałatka z kaczką, marynowaną dynią i konfiturą z żurawinyPosypać sezamem (również można podprażyć na suchej patelni).

Sałatka z kaczką, marynowaną dynią i konfiturą z żurawinyPrzygotować dressing.

Sałatka z kaczką, marynowaną dynią i konfiturą z żurawinyWszystkie składniki dressingu umieścić w niewielkim naczyniu i dokładnie wymieszać.

Sałatka z kaczką, marynowaną dynią i konfiturą z żurawinyGotową sałatkę polać przygotowanym dressingiem.

Sałatka z kaczką, marynowaną dynią i konfiturą z żurawinySałatkę można podawać od razu. Jeśli będziemy podawać później, dressing polewamy tuż przed podaniem.

Sałatka z kaczką, marynowaną dynią i konfiturą z żurawinyJeśli wypróbujesz ten przepis, daj znać, jak Ci smakowało! Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając swoje zdjęcie na Instagram lub Facebook. Abym Cię znalazła oznacz mnie za pomocą wzmianki @smakodzyskany oraz hasztagiem #smakodzyskany. Zapraszam do śledzenia bloga kulinarnego Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *