Wegetariańska propozycja na lekki obiad lub podwieczorek – zapiekany bakłażan z pesto pietruszkowym podawany z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi. W przepisie możemy pominąć etap przygotowywania pesto z pietruszki i wykorzystać któreś z tych powszechnie dostępnych na sklepowych półkach. Danie jest lekkie, max dla dwóch osób. Może być również zaserwowane jako ciepła przystawka na rodzinno – przyjacielskich spotkaniach.
Zapiekany bakłażan z łososiem – składniki:
1 mały bakłażan
250 g łososia atlantyckiego (świeżego lub wędzonego, pasuje też filet pstrąga łososiowego)
1 niezbyt duży pomidor (im mniej wodnisty tym lepiej)
80 g sera o wyrazistym smaku (np. bursztyn)
50 g pestek dyni
Sok z cytryny do skropienia bakłażana i ryby
Pęczek posiekanej pietruszki
Sól i pieprz do smaku
Pesto pietruszkowe:*
2 spore pęczki pietruszki
2 łyżki pestek dyni
50 – 80 ml oliwy z oliwek (zależy jaką konsystencję chcemy uzyskać)
2 łyżki startego twardego sera (np. bursztyn, peccorino, parmezan)
2 ząbki czosnku
3 łyżki soku z cytryny
Pieprz i sól do smaku
Opcjonalnie pomidorki koktajlowe
* Możemy wykorzystać ulubione pesto bazyliowe ze sklepu
Zapiekany bakłażan z łososiem – wykonanie:
Przygotować pesto pietruszkowe: pestki dyni podprażyć na suchej patelni, aby wydobyć z nich aromat. Pęczki pietruszki umyć, osuszyć i umieścić w misie blendera. Dodać pozostałe składniki, razem z podprażonymi pestkami i zblendować. Skosztować, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie sokiem z cytryny.
Bakłażana pokroić w plasterki. Skropić sokiem z cytryny i oliwą oraz oprószyć delikatnie solą. Umieścić na patelni grillowej (lub w grillu elektrycznym) i podsmażyć. Następnie ugrillowane plastry bakłażana położyć jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym (spód naczynia wysmarować oliwą). Na każdy plaster nałożyć pesto pietruszkowe, położyć plaster pomidora (nie za gruby) i posypać połową ilości posiekanej pietruszki. Rybę pokrojoną na kawałki ułożyć na pomidorach. Skropić skokiem z cytryny i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Pestki dyni podprażyć, ostudzić i rozdrobnić (niezbyt dokładnie) za pomocą blendera – część pestek zostawić w większych kawałkach. Wymieszać z serem startym na tartce o drobnych oczkach. Tak otrzymaną „posypką” serowo-dyniową oprószyć bakłażany z łososiem. Na wierzchu można ułożyć pomidorki koktajlowe** oraz posypać drugą połową posiekanej pietruszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 18 – 20 minut. Jeżeli używamy łososia wędzonego na zimno, czas pieczenia można skrócić do 12-15 minut.
** Pomidorki koktajlowe możemy upiec wcześniej w oddzielnym naczyniu. Wystarczy je skropić oliwą i piec w 180°C przez około 30 minut.
Zapiekane bakłażany podawać skropione oliwą, sałatką z rukoli, pieczonymi pomidorkami koktajlowymi i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!
Spód naczynia żaroodpornego skropić oliwą i ułożyć grillowane plastry bakłażana.
Bakłażany posmarować pesto i ułożyć na nim plasterki pomidora. Im mniej wodnisty pomidor tym lepiej – podczas pieczenia nie puszczą zbyt dużo wody.
Posypać połową ilości posiekanej natki. Na każdym pomidorze położyć kawałek łososia.
Rybę oprószyć świeżo zmielonym pieprzem…
… oraz skropić sokiem z cytryny.
Ser zetrzeć na tartce o drobnych oczkach. Pestki dyni podprażyć na suchej patelni i z grubsza zblendować, tak aby zostawić troszkę większe kawałki. Wymieszać ser z rozdrobnionymi pestkami dyni i posypać na wierzchu każdego łososia.
Dodać drugą połowę posiekanej natki pietruszki.
Na wierzchu możemy ułożyć pomidorki koktajlowe. Jeśli lubicie bardziej wypieczone pomidorki, można je upiec dłużej w oddzielnym naczyniu.
Smacznego!
Zapiekany bakłażan z łososiem i pesto pietruszkowym – podany z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi.
Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook