Zupa kukurydziana z kurczakiem

Gdy z obiadu niedzielnego zostanie rosół, w poniedziałek wcale nie musi być zupa pomidorowa lub ogórkowa. Mam dla Was lepszą propozycję 😉 Gęsta, treściwa, lekko słodka i pikantna zupa kukurydziana z kurczakiem. Pierwszy raz tą zupę jadłam w pewnej restauracji z kuchnią meksykańską. Była tak cudownie pyszna, że wtedy potrafiłam 3-4 razy w tygodniu specjalnie pojechać na drugi koniec miasta, aby tylko zjeść tą zupę 😉 Jest sycąca, idealnie rozgrzewa w chłodne dni, dodaje energii i poprawia samopoczucie. W restauracji zupa cieszyła się tak dużą popularnością, że zdarzało mi się usłyszeć „niestety dzisiaj już się skończyła”. Byłam bardzo niepocieszona z tego powodu, dlatego postanowiłam odtworzyć smak w domu.

Meksykańska zupa kukurydziana z kurczakiem

To jedna z najbardziej błyskawicznych zup jakie znam. Wystarczy tylko przesmażyć cebulę z ostrą papryczką i kukurydzą, wlać mleczko kokosowe i przygotowany wcześniej bulion (lub wykorzystać rosół który został z niedzielnego obiadu) i gotować parę minut. Pod koniec gotowania dodać pokrojonego kurczaka, który bardzo szybko się ugotuje i jednocześnie jest miękki i soczysty.  Całość przygotowywania zajmuje mi ok. 20-30 minut 😉

Meksykańska zupa kukurydziana z kurczakiem

Meksykańska zupa kukurydziana z kurczakiem – składniki:

1 litr rosołu (bulionu drobiowego lub jarzynowego)
1 podwójna pierś z kurczaka o wadze ok 420 g (może być również pierś z indyka)
2 puszki kukurydzy
2 duże cebule
400 ml mleczka kokosowego (1 puszka)
2 czubate łyżeczki kurkumy
1-2 ostre papryczki chili
0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
Ostra papryka chili w proszku oraz pieprz Cayenne (do smaku)
Sól
1 łyżka cukru
1-2 łyżki oliwy do smażenia

Do podania:
Garść świeżej kolendry lub bazylii
Papryczka chili
Podsmażone na suchej patelni tortille

Meksykańska zupa kukurydziana z kurczakiem – wykonanie:

Cebulę przekroić na cztery części. Każdą ćwiartkę pokroić w plasterki.

Papryczkę chili pokroić w drobniutką kosteczkę.

Pierś z kurczaka oczyścić z błonek i kości. Pokroić w grubszą kostkę (kawałki mięsa jak do gulaszu).

W garnku (w którym będziemy gotować zupę) rozgrzać odrobinę oliwy, dodać cebulę, posypać solą i smażyć do momentu aż cebula się zeszkli.

Wsypać odsączoną kukurydzę z puszki, dodać pokrojoną papryczkę chili, 2 czubate łyżeczki kurkumy oraz słodką paprykę w proszku. Smażyć chwilę, aż całość zacznie intensywnie pachnieć, a kukurydza lekko się zrumieni.

Do garnka z przesmażoną kukurydzą wlać gorący rosół i zagotować. Gotować około 5-10 minut.

Do gotującej się zupy wlać puszkę mleka kokosowego, wsypać łyżkę cukru i jeszcze raz zagotować.

Zupę doprawić do smaku solą (i ewentualnie odrobiną cukru) oraz „przyostrzyć” ostrą papryką chili i pieprzem cayenne do własnych możliwości 😉Zupa w smaku powinna być jednocześnie lekko słodka i ostra.

Na koniec wrzucić pokrojone w grubą kostkę piersi z kurczaka. Zupę ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze ok. 5 min.

Na koniec można lekko rozdrobnić zupę. Włożyć końcówkę blendera i blendować dosłownie chwilę, tak z 2-3 sekundy.

Podawać razem ze świeżą kolendrą lub bazylią.

Udekorować wedle uznania:

– pokrojoną w drobne plasterki papryczkę chili
– słodka papryka w proszku
– podprażone kawałki tortilli

Smacznego!

Meksykańska zupa kukurydziana z kurczakiem

Meksykańska zupa kukurydziana z kurczakiem

Meksykańska zupa kukurydziana z kurczakiem

Meksykańska zupa kukurydziana z kurczakiem

Meksykańska zupa kukurydziana z kurczakiem

Meksykańska zupa kukurydziana z kurczakiem

Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *